Dik Šuf / Shutterstock
23/08/2024 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Holandski premijer zabranio mobilne telefone na sastancima vlade

Novi holandski premijer Dik Šuf zabranio je mobilne telefone na nedjeljnim sastancima svog kabineta u potezu koji ima za cilj da smanji rizik od digitalnog prisluškivanja.

- Prijetnja od špijunaže je vanvremenska. Elektronski uređaji, telefon, iPad, sve su to mali mikrofoni, a strane zemlje su zainteresovane za donošenje odluka u Holandiji i to želimo da spriječimo. To je vrlo jednostavna mjera, svi telefoni idu u sef - rekao je Šuf.

Telefoni nisu bili zabranjeni za vrijeme njegovog prethodnika, Marka Ruta, koji je napustio holandsku politiku nakon opštih izbora u novembru na kojima je pobijedila radikalna desna Partija slobode koju je predvodio Gert Vilders.

Šuf, čija je tehnokratska vlada stupila na dužnost u julu, rekao je da ima drugačiji pristup zasnovan na svom ranijem poslu kao šef obavještajne službe.

- Možda imam malo više iskustva sa takvim stvarima. Za mene je to bila sasvim prirodna mjera. Svi članovi kabineta odmah su se složili - dodao je premijer.

Erik Akerboom, sadašnji šef obavještajne i bezbjednosne službe, upozorio je prošle godine na špijunažu, pominjući da Kina cilja na Holandiju, a posebno na njen sektor visoke tehnologije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 20:07