Марија Захарова / - РИА новости
03/06/2022 u 10:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ко је све на Бајденовој листи санкција: Захарова, јахте и олигарси

Сједињене Државе и друге западне земље су од почетка инвазије 24. фебруара увеле санкције без преседана Москви, укључујући и против централне банке и водећих финансијских институција

Администрација предсједника САД Џоа Бајдена у четвртак је увела нове санкције Русији због инвазије на Украјину, а на списку је неколико јахта које се доводе у везу с руским предсједником Владимиром Путином, један од најбогатијих Руса и челиста за којег се наводи да је посредник за руског лидера, јавља Ројтерс.

Сједињене Државе и друге западне земље су од почетка инвазије 24. фебруара увеле санкције без преседана Москви, укључујући и против централне банке и водећих финансијских институција.

Бајден је у говору о стању нације, у марту у Конгресу, рекао да ће САД заплијенити јахте, луксузне станове и приватне авионе богатих Руса повезаних са Путином.

Амерички Секретаријат за финансије идентификовао је двије јахте – Грејсфул, која плови под руском заставом, и Олимпију под заставом Кајманских острва – као имовину повезану са Путином.

Руски предсједник, који је санкционисан дан након почетка инвазије на Украјину, више је пута пловио на тим јахтама, укључујући и прошле године с бјелоруским предсједником Александром Лукашенком у Црном мору, наводи се из секретаријата.

Такође су идентификоване још двије јахте за које се наводи да их је Путин користио и које су у власништву једне санкционисане руске компаније.

Америчке власти казниле су и фирму "Империјал јахтс", са сједиштем у Монаку, која власницима суперјахти, међу којима су и руски олигарси, омогућава да изнајме своје бродове када их не користе, као и авиокомпанију за коју се наводи да је умијешана у план да се власништво над летјелицама пребацује на офшор компаније да би се избјегле санкције.

Под санкцијама и диригент Родулгин

Бајденова администрација такође је додала Сергеја Ролдугина, челисту и диригента већ под санкцијама Европске уније због веза са Путином, на списак санкционисаних појединаца зато што је "дио система који управља Путиновим офшор богатсвом". Ролдугину ће бити замрзнута имовина у САД, а Американцима забрањено да послују с њим.

Путин је 2016. године бранио Ролдугина након што му се име појавило у "Панамским папирима", демантујући оптужбе да је било коруптивних радњи у повезаности његовог пријатеља са офшор компанијама.

Мордашов, један од најбогатијих Руса, на листи

Стејт департмент је увео санкције и против пет руских олигарха и припадника руске елите, међу којима је и Алексеј Мордашов, један од најбогатијих Руса.

Мордашов је санкционисан заједно са члановима своје породице и компанијама међу којима је и Северстал, који је један од водећих произвођача челика, и рудник злата Норд Голд.

На списку и Захарова

На списку је и портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова.

- Сједињене Државе ће наставити да подржавају украјински народ док траже одговорност предсједника Путина и оних који омогућавају руску агресију, навео је амерички државни секретар Ентони Блинкен у саопштењу.

Секретаријат за економију такође је на свој списак додао 71 енитет у Русији и Бјелорусији, међу којима су произвођачи авиона, бродоградитељи и истраживачки институти, што би руској војсци требало да ограничи приступ технологији. Компаније које се нађу на том списку суочавају се са оштрим рестрикцијама када је ријеч о увозу у Русију америчких, али и страних сировина, технологије и софтвера, ако су произведени уз помоћ америчке опреме, технологије или софтвера.

Европска унија у четвртак је дала коначно добрење за нове санкције против Русије због инвазије на Украјину, које обухватају забрану већег дијела увоза руске нафте и казнене мјере против водеће руске банке Сбербанке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:13