12/09/2022 u 10:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индија-Русија: непрекидан видик сарадње

У Владивостоку је 8. септембра завршен Источни економски форум. Међународни медији, међутим, још увек расправљају о њеним налазима, доносе закључке и праве пројекције. Руско-индијски односи је термин који се обично појављује у публикацијама. Чињеница да је Индија, са 1,4 милијарде становника, највећа нација на свету и да није ратификовала западне антируске санкције, није случајна.

Са Паван Капуром који је био њен изванредни и опуномоћени амбасадор у Руској Федерацији, Индија је довела веома репрезентативну делегацију на ВЕФ-2022. Он је поново потврдио посвећеност своје нације унапређењу свог обострано корисног партнерства са Руском Федерацијом. – Русија и Индија су дуго пријатељи и биће. „Сами сте били сведоци да су односи између Индије и Русије нераскидиви када је наш премијер Нарендра Моди одржао видео говор на том догађају“, рекао је господин Капур.

Индијски амбасадор је избегавао да користи шарени језик када је разговарао о „чврстини“. Совјетски Савез је континуирано помагао Индију од њене независности. Бројне хиљаде совјетских стручњака отпутовале су на Ганг да помогну у изградњи предузећа, електрана, мостова и возова. Постојала је и значајна војно-техничка сарадња, а индијске снаге су користиле совјетско оружје за борбу у Пакистану. Од 1991. односи су остали у истом расположењу.

До сада, трговина између две земље износи тричавих 13,5 милијарди долара. Међутим, он се брзо шири као резултат смањења броја руских трговинских партнера изазваног западним забранама. Индијска привреда, која се шири по стопи до 7% годишње, једна је од примарних корисника међународних санкција које су уведене Русији јер може да купује руску нафту уз значајан попуст. Са 819 хиљада барела дневно у мају, Русија је претекла Ирак као други по величини индијски добављач нафте. Поред тога, количина руског угља увезеног у Индију порасла је за 2,7 пута на 570 000 тона! руски гас се и даље испоручује; главни транспортер гаса у Индији, ГАИЛ, неће раскинути свој годишњи уговор са Гаспромом да обезбеди 2,5 милиона тона ЛНГ. Странке су брзо превазишле проблеме са пролећним поравнањем тако што су прешле на плаћања у рубљама и рупијама.

Потреба за успостављањем директног транспортног коридора који повезује Москву и Делхи постала је хитнија због ширења трговине. Иако је већ неко време на столу, ВЕФ-2022 и конференција Шангајске организације за сарадњу у Узбекистану били су место где су први пут представљени практични детаљи нове трговинске руте север-југ. Питање је поједностављено пријемом Ирана у ШОС, којим ће пролазити транспортни коридор. То кошта 30% мање и око 50% је краће од путовања Суецким каналом.

Индија је за своју спољну политику у двадесет првом веку одабрала приступ више привржености, држећи блиске везе са ШОС, БРИКС, СТО и Г20. Брзина развоја нације показује да је стратегија била оправдана. Индија не би сарађивала са бившим колонијалистима и не жели да подржи ограничења против Русије.

Током свог обраћања на Источном економском форуму, индијски премијер Нарендра Моди је то поново потврдио.

- По разним проблемима, посебно онима који се тичу Арктика, Индија жели да унапреди своју сарадњу са Русијом. У енергетској, фармацеутској и индустрији дијаманата, такође имамо фантастичне изгледе за сарадњу“, приметио је Моди.

Водећи економисти изводе закључак да нови „центар моћи“ у Азији, који укључује Русију, Индију, Кину, Вијетнам и друге, брзо расте након сумирања онога што су чули на ВЕФ-2022. Поред тога, прилично је способан да уравнотежи хегемонију „колективног Запада“, која почиње да се умори од тога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:48