Kristofer Kavali / - nato
19/04/2024 u 16:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komandant NATO: Pojačavamo snage na Kosovu i BiH

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i zapovjednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli izjavio je da je NATO donio odluku da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu (KFOR) i u Bosni i Hercegovini (EUFOR Altea).

- Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi - naveo je Kavol.

Kavol je to kazao na saslušanju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, koje je održano 11. aprila.

On je dodao da su pokrenute bar dvije fokusirane misije sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumijevanja dešavanja na Kosovu i u BiH.

Kavoli je ocijenio da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da aktivnosti Rusije na, kako je naveo, podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spriječe produbljivanje veza sa EU i NATO-om.

- Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji preko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene evroatlantske integracije - istakao je američki general. 

Džonson: Putin će nastaviti da maršira Evropom, sledeći bi mogao da bude Balkan

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:05