Savjet Evrope / - SHUTTERSTOCK
17/04/2024 u 20:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kosovo na korak od SE, a na dnevni red već stiže rezolucija o Srebrenici: Glasanje početkom maja

Tek što je Kosovo napravilo pretposlednji korak ka članstvu u Savetu Evrope, a zvanični Beograd dan glasanja u Strazburu nazvao "danom srama", pred Srbijom se, kako to vlast poručuje, otvara nova prijetnja - Rezolucija o Srebrenici. Počinju neformalne konsultacije u Njujorku, a glasanje se očekuje početkom maja.

Jača vjetar da se među zastavama ispred Saveta Evrope zavijori i zastava Kosova – 131 glas da, 29 glasova ne u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Protiv članstva Kosova u toj organizaciji najglasniji su bili Španci, Srbi i Mađari, uz podršku tek poneke ruke sa Zapada i iz komšiluka.

- Ono što smo juče vidjeli u Strazburu je nastavak tog festivala licemerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk u međunarodnom javnom pravu i svih standarda koji bi trebalo da važe - rekao je mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević.

Nije licemerje, nije ni ekser, već geopolitičko pregrupisavanje i konsolidacija ovog prostora zaključak je politikologa Ognjena Gogića.

- Za ovaj ishod nisu zaslužni ni Kosovo, ni Srbija, već nešto šire, bila je to demonstracija nečega što smo zaboravili, a to je real politika. To znači da su najmoćnije zemlje Evrope, prije svega mislim na Njemačku, imaju svoje interese kojima se rukovode i zbog kojih su spremni da prenebregnu sve principe, pravila, moralna i ne znam koja načela - istakao je Gogić.

Ova strazburška priča imaće svoje završno poglavlje sredinom maja. Njujorška priča upravo počinje neformalnim konsultacijama o Nacrtu rezolucije o Srebrenici.

- Nećemo da živimo s vama ako se donese takav akt u UN, nećemo da živimo s vama, a vidjećete kako to izgleda. Da li Dodik preti? Ne, samo iznosim svoj stav. To je pomirenje? Koje pomirenje? Hoćete mojim unucima sjutra da nakačite etiketu genocida i da se sprdate kako smo genocidaši, je l to? Ja mogu da razumijem stradanje i bol, ali u Srebrenici je bila manipulacija, nije se desio genocid - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predlog rezolucije trebalo bi da se na dnevnom redu GS UN nađe početkom maja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:53