Andrija Mandić i Volfgang Sobotka / igor sljivancanin, Skupština
23/04/2024 u 13:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Crnu Goru i Austriju veže velika zajednička istorija

Odnosi Crne Gore i Austrije su tradicionalno dobri i veže nas velika zajednička istorija, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom sastanka sa Volfgangom Sobotkom, predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije.

Mandić se sa Sobotkom susreo u  Palma de Majorci, Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU,  i upoznao ga sa dostignućima Skupštine Crne Gore, apostrofirajući da su izbori na ključnim pozicijama u pravosuđu temelj nove borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

image
igor sljivancanin, Skupština

- Ta borba je u punom zamahu, postigli smo značajne rezultate na našem evropskom putu i ne sumnjam da će naša zemlja u junu dobiti pozitivan IBAR - kazao je Mandić.

Predsjednik Skupštine je zaključio da je po našoj procjeni atmosfera u EU, ali i samoj Crnoj Gori kada je u pitanju proces proširenja nikada bolja.

- Članstvo Crne Gore ne može ništa da poremeti kada je u pitanju EU, već samo da bude dobar putokaz za ostale zemlje Zapadnog Balkana – kazao je Mandić.

image
igor sljivancanin, Skupština

Predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije se saglasio da Crna Gora i Austrija imaju izuzetno bliske odnose, posebno između naša dva parlamenta. 

Sobotka se saglasio sa Mandićem da Crna Gora može biti snažan putokaz svim zemljama Zapadnog Balkana i u tom kontekstu ponovio punu podršku Austrije na evropskom putu naše zemlje. 

Na pitanje Sobotke o odnosima Crne Gore sa susjedima, posebno naglašavajući Srbiju, Mandić je saopštio da parlamentarnu većinu u Crnoj Gori čine predstavnici svih naroda koji žive u našoj zemlji, odnosno da se u parlamentarnoj većini nalaze i predstavnici srpskog i albanskog naroda, dok je koalicionim ugovorom definisano da se u vođenju politike svi uzdržavaju od pitanja koja ih dijele.

image
igor sljivancanin, Skupština

- Samim tim za očekivati je da naša vlada treba da vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i ne podržava jednu stranu na štetu druge - kazao je Mandić.

Mandić na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica EU: Međunarodni partneri cijene napredak Crne Gore

On je ponovio stav koji je saopštio i ostalim učesnicima Konferencije sa kojima se sreo – da se lično zalaže za prekidanje jedne negativne prakse koja postoji od vremena osamostaljivanja Crne Gore – tj. da su sve prethodne vlade na međunarodnim adresama uvijek glasale protiv Srbije, sa kojom mi imamo istorijske i bratske odnose i najveću ekonomsku saradnju, a da to gotovo nikad nije bilo na korist građana i države Crne Gore. Dodao je da upravo zbog raskidanja sa ovakvom negativnom praksom i podržavaju ovu Vladu, prilikom čijeg je formiranja definisano da neće raditi na štetu drugog, već isključivo u interesu građana i zemlje.

Mandić - Kover: Skupština Crne Gore postigla velike rezultate kada su u pitanju reforme neophodne za pristupanje EU

Sobotka je iskazao potpuno razumijevanje za ovakav pristup Mandića koji garantuje stabilnost Crnoj Gori, ističući da je Srbija izuzetno važna zemlja za evropsku zajednicu, te dodajući da je politika pomirenja koju Mandić vodi izuzetno mudra i da se nada da će je usvojiti i drugi političari na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:49