foto: Unsplash / - FOTO: UNSPLASH
02/12/2021 u 17:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Куповина лажних ковид пропусница у Европи: Плаћају и до 500 еура да се не би вакцинисали

Јутарњи лист је обавио истраживање у Хрватској. Пронашли су неколико ординација опште праксе у којима се могу купити ковид сертификати, а да особа није заиста примила вакцину, већ се садржај шприца избаци у ваздух

Док се Европска комисија и земље ЕУ боре да обуздају најновији пораст заразе корона вирусом, хиљаде Европљана не желе да се вакцинишу, али су спремни да плате лажне ковид пропуснице, преноси Еурацтив.

Медији су о овом проблему извjештавали у десетак замаља, од Њемачке, гдје се лажне ковид потврде и тестови продају на Инстаграму, до Аустрији, Италије, земаља источне Европе и Балкана. За лажни тест или вакцину коју нису добили, антиваксери плаћају од 100 до 500 евра, а некад плаћање врше и у криптовалути.

Јутарњи лист је обавио истраживање у Хрватској. Пронашли су неколико ординација опште праксе у којима се могу купити ковид сертификати, а да особа није заиста примила вакцину, већ се садржај шприца избаци у ваздух.

Овај метод је тешко открити јер се све ради по правилима осим последњег корака. Најбоља вакцина за превару је Џонсон и Џонсон јер се прима само једна доза да би се добио сертификат.

Хрват који је за Јутарњи лист говорио под условом анонимности рекао је да „има аверзију према вакцинацији“, али да је од пријатеља чуо да се „то може ријешити за 1.000 куна, односно око 130 евра“.

Двије недјеље касније му је речено да оде у љекарску клинику на јадранској обали. Пријавио се за вакцинацију, ушао је и оставио готовину испод књиге која је лежала на столу – слијепа тачка коју сигурносне камере не покривају, речено му је.

- Дошла је медицинска сестра, рекла ми је да засучем рукав, узела је вату, натопила је алкохолом, и онда је узела вакцину Џонсон и Џонсон. Принијела ми га је до рамена као да ме убоде, али га је садржај избацила у ваздух близу мог рамена. А онда је унијела моје податке у систем као да сам редовно вакцинисан - додао је, преноси Еурактив.

Прва смрт у Бугарској

У бугарској престоници Софији, младић са лажним сертификатом о вакцинацији преминуо је у болници 26. новембра. Др Људмил Шопов са болничко одјељења за коронавирус, рекао је да је пацијент одбио лијечење кисеоником јер се плашио да ће му медицински кисеоник оштетити плућа, преноси Нова С.

Овај младић (27) без икаквих познатих хроничних болести, прво је љекарима рекао да је вакцинисан и да има зелени сертификат. Али његово стање се нагло погоршало и развио је респираторну инсуфицијенцију, што је навело љекаре да доводе у питање његов статус вакцинације.

Након што је насамо разговарао са доктором, пацијент му је признао да је његов ковид серитикат лажан. Упитан зашто није вакцинисан, рекао је да се плашио да би вакцина могла да га учини импотентним.

 - Он једноставно није схватао колико је озбиљно болестан - рекли су љекари.

Слична смрт је пријављена у Румунији, гдје је медицински ратник у Сучави, преминуо раније у новембру, а касније је откривено да није вакцинисан, а да је упркос томе имао ковид сертикат.

Извори Еуроактива из Бугарске открили су да је цијена лажних сертификата између 100 и 300 евра. Странци, углавном они из Грчке плаћају по 300 евра.

Прва хапшења

Бугарска полиција је већ спровела неколико специјалних операција у којима је ухапшено на десетине Бугара за које се сумња да су имали или издавали лажне ковид потврде.

Као и у Хрватској, неки бугарски лекари користе једнократну вакцину Џонсон и Џонсон за издавање зеленог сертификата.

Полиција је увече 29. новембра, спровела специјалну операцију у двије болнице у малим градовима Аеновград и Раковски у јужној Бугарској: ухапшена су три љекара и један зубар, а у једном од њихових аутомобила је пронађено неколико лажних ковид увјерења.

У Словенији су ухапшена два љекара због издавања лажних ковид сертификата. У полицијској истрази учествовало је на стотину истражитеља из полицијских управа у седам градова, изјавио је Бено Меглич, шеф мариборских криминалистичких истражитеља.

У Њемачкој је већина државних криминалистичких агенција недавно упозорила да је трговина лажним сертификатима значајно порасла након увођења такозвних 2Г ограничења. До 27. новембра, у Њемачкој је било познато око 2.500 случајева лажних ковид сертификата, половина случајева у Баварској, а сертификати су били доступни преко Истаграма.

У Албанији, један учитељ је рекао да је тражење ПЦР теста „за путовање“ слично шифри која сигнализира љекарима да не ураде тест како треба, већ да само повуку брис ван носа и усана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:06