Sergeј Lavrov / - EPA
18/01/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: EU mijenja sporazume Srbije i Kosova tako da Srbi nemaju nikakva prava

Lavrov je dodao da je „albanski faktor na Balkanu je veoma ozbiljan“ i da „problem može da eksplodira“, te da „Evropsku uniju, naravno, treba da bude sramota, jer su 2013. godine trubili o uspjehu da je problem Kosova riješen“

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Evropska unija mijenja sporazume Srbije i Kosova tako da Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava.

Lavrov je na konferenciji za štampu u Moskvi konstatovao da deset godina od potpisivanja tih sporazuma uz posredovanje EU još nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), prenosi TASS.

- EU tu ništa ne može da uradi. Jedino što su uspjeli da isporuče jeste da došli su na ideju da udovolje (premijeru Kosova) Aljbinu Kurtiju, da udovolje Prištini, da izmjene ovaj sporazum o ZSO tako da Srbi na sjeveru Kosova nemaju prava, da su ta prava apsolutno vještačka, dok stvarna vlast ostaje u rukama Albanaca - rekao je on, prenosi N1.

Lavrov je dodao da je „albanski faktor na Balkanu je veoma ozbiljan“ i da „problem može da eksplodira“, te da „Evropsku uniju, naravno, treba da bude sramota, jer su 2013. godine trubili o uspjehu da je problem Kosova riješen“.

- Sada kada su neophodni (EU) za sprovođenje sporazuma, oni se povlače u korist one strane koja im je bliža u ovom konkretnom slučaju. A bliži su im, naravno, kosovski Albanci jer su se zakleli da žele u NATO, da žele da uđu svuda i vjerno slijede uputstva EU - rekao je ministar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:57