Mecola / FOTO:EU
10/06/2024 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mecola: Evropski parlament će odmah početi sa radom, rezultate izbora vidim kao znak povjerenja naroda

Aktuelna predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola najavila je da će se čelnici političkih stranaka u EU okupiti na svom prvom službenom sastanku u utorak, nakon što su održani izbori u cijeloj EU.

Mecola je saopštila da će novi parlament "odmah početi s radom". "Već u utorak ... čelnici političkih skupina okupiće se na prvom sastanku parlamentarne konferencije predsjednika."

Između ostalog, trebali bi, da "preispitaju rezultate evropskih izbora s ciljem izbora sljedećeg predsjednika Evropske komisije te da dogovore vremenski raspored za konstituiranje novog parlamenta", rekla je Mecola.

"Današnje rezultate vidim kao znak povjerenja naroda"

Tokom sljedeće sedmice očekujemo da će biti konstituisane političke koalicije te da će se formirati većina kako bi se radilo na političkom programu koji će određivati smjer naše Unije u narednim godinama - poručila je predsjednica Evropskog parlamenta.

Najavila je da će novi parlament održati svoju inauguracionu sjednicu u Strazburu 16. jula. 

- Kao predsjednica ovog parlamenta, ove današnje rezultate vidim kao znak povjerenja naroda, da će parlament nastaviti da vodi evropsku agendu u sljedećih pet godina, ali i kao signal da trebamo još više raditi kako bismo doprli do ljudi. Evropa je glasala. Demokratija je živa i naš će parlament biti konstruktivan i nastaviće da radi za sve Evropljane - poručila je Mecola.

Izbori za Evropski parlament: Jačanje desnice – ko je kako glasao po državama

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 14:20