Kiriјakos Micotakis / - SHUTTERSTOCK
14/01/2023 u 16:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Micotakis najavio opšte izbore u Grčkoj na proljeće, u redovnom terminu

Izbori će se održati na proljeće i to u trenutku kada budemo takoreći stigli do kraja četvorogodišnjeg mandata, rekao je grčki premijer

Grčki premijer Kirijakos Micotakis objavio je da će opšti izbori biti održani na proljeće, kada se bude gotovo navršio četvorogodišnji mandat vlade, dok glavna opoziciona partija vrši pritisak za prijevremene izbore.

Ranije su izvori u vladi govorili da bi izbori mogli da budu organizovani počevši od aprila, dok je krajnji rok za njihovo održavanje kraj juna i početak jula.

- Izbori će se održati na proljeće i to u trenutku kada budemo takoreći stigli do kraja četvorogodišnjeg mandata, rekao je Micotakis na konferenciji za novinare u Aleksandrupolisu, na sjeveroistoku zemlje.

Grčke opozicione partije vrše pritisak na vladu od kraja ljeta i traže ostavku Micotakisa te prijevremene izbore poslije skandala o telefonskom prisluškivanju koji je pogodio konzervativnu vladu.

Kirijakos Micotakis koji je priznao da je obavještajna služba EYP nadizrala šefa grčke socijalističke partije (Pasok-Kinal) Nikosa Andrulakisa, više puta je negirao da je koriščen ilegalni softver Predator, i slučaj je predao sudskim organima.

Ljevičarska opozicija optužuje konzervativce i prije svega premijera da hoće da „prikrije skandal“.

Aleksis Cipras, šef glavne opozicione partije Siriza otvoreno je pozvao premijera da podnese ostavku tokom burnih parlamentarnih rasprava.

Nedavne ankete pokazuju prednost vladajuće partije Nova demokratija od oko osam odsto u odnosu na Sirizu.

Međutim, sa proporcionalnim izborima i na osnovu anketa objavljenim do sada, nije nevjerovatno da bude koaliciona vlada, rekao je Nikos Demercis, profesor političke sociologije i komunikacija na univerzitetu EKPA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:29