Ukrajina, zastava, ilustracija / - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL UKRAJINA, ZASTAVA, ILUSTRACIJA
07/05/2024 u 12:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MVP Ukrajine o inauguraciji Putina: Rukovodstvo Rusije ne prepoznaje svoju odgovornost

Inaugurisanjem Vladimira Putina 7. maja ruska vlast pokušava da za čitav svijet i njegove građane stvori iluziju zakonitosti skoro doživotnog ostanka na vlasti osobe koja je od Ruske federacije napravila agresorsku državu, a vladajući režim pretvorila u diktaturu - ocijenili su iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Ruska federacija je tokom takozvanih martovskih "izbora", kako ističu, prekršila odredbe brojnih međunarodnih dokumenata, koji su osnova savremenog sistema međunarodnih odnosa. 

- To su prije svega Povelja Ujedinjenih nacija, Deklaracija o principima međunarodnog prava, Ženevska konvencija o zaštiti civilnog stanovništva u vrijeme rata, Završni akt Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi, kao i desetine rezolucija Generalne skupštine UN. Nezakonito organizovanje takozvanog izbornog procesa na suverenim teritorijama Ukrajine koje je privremeno okupirala Ruska federacija - djelovima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju - uz namjerno prisilno angažovanje miliona ukrajinskih državljana koji žive na privremeno okupiranim teritorijama ili su putem pretnji i ucjena nasilno preseljeni na teritoriju Ruske federacije da učestvuju u tome - kazali su iz MVP Ukrajine.

(VIDEO) Putin položio zakletvu: Sudbinu Rusije određujemo samo mi

Ovakvi postupci Ruske federacije, uprkos upozorenjima autoritativnih međunarodnih institucija, kako ističu, još jednom dokazuju da njeno rukovodstvo ne prepoznaje svoju odgovornost i da neće zaustaviti nezakonitu, ničim izazvanu i neopravdanu sveobuhvatnu oružanu agresiju na Ukrajinu koja traje više od dvije godine i izazvala je brojne ljudske žrtve i razaranja.

- Pribjegavajući propagandi i manipulaciji, režim u Kremlju koristi učešće birača i rezultate glasanja da opravda vojnu invaziju na Ukrajinu i agresivnu politiku prema drugim državama. Na osnovu navedenog, kao i uzimajući u obzir aktuelni nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Vladimira Putina, Ukrajina ne vidi pravne osnove da ga prizna za demokratski izabranog i legitimnog predsjednika Ruske federacije - rekli su iz MVP Ukrajine.

Dodaju da nedavne rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 17. aprila i Evropskog parlamenta od 25. aprila potvrđuju nezakonitost održavanja takozvanog "izbora" u privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, njihovu nedemokratsku prirodu na teritoriji Ruske federacije i zapravo negiraju legitimnost njihovih rezultata.

- Pozivamo strane zemlje, međunarodne organizacije i javnost da slijede ovaj primjer - da ne priznaju rezultate ruskih pseudoizbora i legitimitet ruskog diktatora Vladimira Putina, da se dalje suprotstave rušenju od njegovog sistema vladavine prava i univerzalno priznatih demokratskih vrijednosti, kao i da nastave efikasnu podršku narodu Ukrajine u borbi protiv ruske agresije koja predstavlja prijetnju po evropsku i svjetsku bezbjednost, mir i stabilnost - zaključili su iz MVP Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:32