/ - šKOLA, ILUSTRACIJA UNSPLASH
04/09/2023 u 14:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka: Đaci sve češće maltretiraju nastavnike

Za neke od nastavnika, odlazak u školu može biti prava trauma jer su već iskusili nasilje od strane učenika

U Njemačkoj se prijavljuje sve više napada učenika na nastavnike. Mnogi kažu da se agresija pogoršala za vrijeme pandemije, i da i roditelji tu imaju udjela, prenosi N1.rs.

Ljetnji praznici su se završili u skoro svim njemačkim pokrajinama. Učionice se ponovo pune. Za neke od nastavnika, odlazak u školu može biti prava trauma jer su već iskusili nasilje od strane učenika. Podaci su zabrinjavajući, a situacija u školama je „strašna“, kaže predsjednik drugog najvećeg sindikata nastavnika Udruženja za obrazovanje i vaspitanje (VBE) Gerhard Brand za Dojče vele (DW).

Udruženje je prošle jeseni naručilo istraživanje u kojem su ispitani direktori škola. Čak dvije trećine njih reklo je da je u poslednjih pet godina bilo psihičkog nasilja nad nastavnicima, a jedna trećina da je bilo i fizičkog nasilja.

Prošle godine je pokrajina Donja Saksonija zabilježila 30 odsto više slučajeva u kojima su nastavnici povređeni u učeničkim nasrtajima. U Saksoniji-Anhalt je prošle godine policija procesuirala 104 krivična djela protiv nastavnika, od toga 43 fizička napada.

Jedan nastavnik je nedavno ispričao svoja iskustva za DW. Jedan učenik je dohvatio skalpel koji su koristili na času likovne kulture.

-Tada je drugog učenika napao skalpelom i glasno vikao da će ga ubiti- prisjeća se nastavnik, koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

Stao je između učenika i pokušao da posreduje.

-Onda je mene napao skalpelom jer je bio toliko ljut da je morao nekoga da ubode- kaže nastavnik.

Nastavnik je lakše povrijeđen.

Školski psiholog Klaus Sajfrid situaciju ne vidi tako dramatično. Vjeruje da se broj slučajeva nasilja zapravo ne povećava. Zajfrid je bio školski psiholog skoro tri decenije i zamjenik je predjsednika za školsku psihologiju u Profesionalnom udruženju njemačkih psihologa. „Riječ je o tome da to ljudi danas pažljivije posmatraju i više govore o tome“, kaže on za DW.

Zajfrid deo razloga vidi u smeni generacija u nastavnom kadru. „Mnogi nastavnici su još  neiskusni i ne znaju kako da se nose sa sukobima. Činioci stresa su se povećali zbog manjka nastavnika i sve više radnih sati“, kaže on.

Prema navodima Konferencije ministara obrazovanja, procjenjuje se da će u Njemačkoj do 2025. godine nedostajati 25.000 nastavnika. 

To je ključno, smatra Gerhard Brand. Intenzivniji nadzor učenika od strane više nastavnog osoblja bi, prema njegovom mišljenju, smanjio agresiju u učionicama. Samo, prema Brandovim riječima, više nastavnog kadra neće biti u bliskoj budućnosti.

U tri godine pandemije stanje u školama se pogoršalo, pokazuje istraživanje VBE. Tokom tog vremena, učenici i roditelji su bili pod posebnim psihičkim pritiskom. Društveni život je bio moguć samo u vrlo ograničenoj mjeri.

Frustracija se često ispoljavala u školskom kontekstu, kažu stručnjaci. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 10:26