Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
15/03/2024 u 18:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka najavila velika ulaganja u istraživanje fuzije, želi lidersku ulogu

Njemačka planira intenzivno da ulaže u obnovljive izvore energije, ali i u inovativne izvore, i do 2029. vlada u Berlinu namjerava da uloži više od milijardu eura u novi program za podsticanje istraživanja i razvoja nuklearne fuzije - "Fuzija 2040".

Ministarka za nauku Betina Štark Vacinger izjavila je da se za nju uopšte više ne postavlja pitanje da li će energija fuzije doći, nego samo kada i da li će Njemačka biti dio toga. Ona je rekla da je fuzija ogromna šansa da Njemačka riješi sve svoje energetske probleme.

Ona je rekla da je fuzija „ključna tehnologija“, isto kao i vještačka inteligencija. Njemačka se, prema njenoj ocjeni, zbog izvanrednih uslova za naučni rad i jaku industriju nalazi na „pol poziciji“ i zato ima izuzetne preduslove za izgradnju fuzione elektrane, saopštila je danas Vlada Njemačke.

Fuzija je proces spajanja laških atomskih jezgara u jedan teži. Na suncu je to proces spajanje atoma vodonika u helijum, koji se odvija u centru sunca na temperaturi od oko 15 miliona stepeni Celzijusa i pod pritiskom od 100 milijardi bara. Cilj je da se takav proces u kontrolisanim uslovima i u kontinuitetu ponovi i na zemlji.

Nuklearka na fuziju proizvodila bi istu količinu struje kao i sadašnje, bazirane na fisiji odnosno cijepanju atoma, ali bi bila klimatski neutralna, bezbjednija, a gorivo za nuklearni reaktor veoma jeftino i pristupačno u cijelom svijetu.

U Belgiji prvi put više struje iz obnovljivih izvora energije nego iz fosilnih goriva

Istraživanja fuzije sprovodi se u mnogim zemljama, uključujući i članice Evropske unije, koja planira da do 2050. izgradi prvi fuzioni reaktor.

Njemačka ministarka rekla je da treba stvoriti preduslove da i njemačka preduzeća mogu da grade fuzione elektrane. Cilj je, prema njenim riječima, da se kroz javno-privatno partnerstvo spoje postojeći kapaciteti i stvori sinergija među akterima.

U saopštenju njemačke Vlade piše da u svijetu sada postoji 40 preduzeća koja se bave izučavanjem fuzije, od toga četiri u Njemačkoj. Prema podacima udruženja „Fjužn indastri asosiajšon“ u tu tehnologiju je do sada uloženo više od šest milijardi dolara.

U Njemačkoj je predvodnik u istraživanju institut za fiziku plazme Maks Plank, koji u Grajfsvaldu ima i najveći eksperimentalni pogon za nuklearnu fuziju u svijetu, Vendelštajn 7-X, koji je izgrađen još 2014. godine, a 2015. je prizvedena prva plazma, slična onoj na suncu, koja je ključna za fuziju.

Institut je 2016. godine saopštio da je eksperimentalni pogon dobro funkcioniše, i da bi mogao da postane model za buduće fuzione elektrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 21:25