Evropska komisija / - SHUTTERSTOCK
28/09/2023 u 16:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Novi način razmišljanja" u EU - prijem novih članica najkasnije do 2030.

Iz Evropske komisije kažu da žele da EU bude spremna za prijem novih članica do 2030. godine– ali tvrde da je pravo pitanje – da li će za to biti spremne države kandidati

Evropska komisija objaviće za nekoliko nedjelja izvještaje o napretku država sa EU perspektivom koji će sadržati "nov način razmišljanja" o proširenju EU i omogućiti prijem novih članica u kratkom roku, a najkasnije do 2030. godine, rekao je komesar za proširenje EU Oliver Varhelji nakon neformalnog sastanka ministara za evropske poslove.

Godišnji izvještaji EU komisije o proširenju ove godine neće donijeti samo pregled stanja, već i predložiti konkretne mjere koje bi trebalo da pomognu da se cio proces drastično ubrza. Ključni dio tog dokumenta biće sadržan u planu rasta za zapadni Balkan, koji podrazumijeva dodatnu pomoć za socioekonomske reforme, vladavinu prava, demokratizaciju, smanjenje razlika između država članica i kandidata, ali i postepeno integraciju kandidata u zajedničko tržište i prije priključenja.

- Na taj način dobićemo nov alat koji EU može iskoristiti da pokaže da je spremna da dočeka nove članice i da stvori uslove za to. Sada je na kandidatima da iskoriste ovu mogućnost do kraja - rekao je Varhelji.

Jedno od pitanja koje izaziva kontroverze je i promjena unutrašnjih pravila EU prije daljeg proširenja, na čemu poslednjih godina insistira Francuska.

Evropska komisija smatra da nema potreba za promjenom Ugovora EU, kao ključnog dokumenta o uređenju unije, rekao je Varhelji i dodao da „interna debata može biti vođena paralelno sa procesom proširenja“.

Iz Evropske komisije ponavljaju da žele da EU bude spremna za prijem novih članica do 2030. godine, kako je to predložio predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Uvjereni su da će Brisel do tada biti spreman – ali tvrde da je pravo pitanje – da li će za to biti spremne države kandidati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 13:14