/ - FOTO: UNSPLASH - MAREK PIWNICKI
25/06/2024 u 21:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Novi virus u Evropi: Prenosi ga jedna vrsta komarca

Poslije denga groznice u Evropi se pojavio još jedan virus, OROV, a u Italiju ga je donio muškarac koji je putovao na Karibe i vrlo vjerovatno se tamo i zarazio.

Zdravstvene vlasti u Venetu i međunarodne monitoring službe su odmah obaviještene o ovom slučaju, a sada je na redu ispitivanje kako OROV može proširiti, prenosi Avaz.ba.

Prema Institutu Robert Koch, Oropouche groznica je jedna od najrasprostranjenijih bolesti arbovirusa u Južnoj Americi. Arboviruse prenose zglavkari kao što su komarci ili krpelji.

Od 1955. godine je dijagnosticirano čak 500.000 slučajeva u Južnoj Americi, sa oko 5.000 slučajeva u Boliviji, Brazilu, Kolumbiji, Peruu i Kubi u periodu od 2023. do 2024. godine.

Kako piše talijanski list La Rebulika, trenutno nema rizika od širenja groznice u Evropi. Virus se uglavnom prenosi jednom vrstom komaraca koja još uvijek nije prisutna na našem podneblju.

Direktan prenos sa osobe na osobu još uvijek nije dokazan.

Simptomi groznice uključuju visoku temperaturu, osjetljivost na svjetlost, glavobolju, opštu slabost, mučninu, povraćanje, bolove u mišićima i zglobovima.

Potrebno je tri do osam dana nakon ujeda insekta da se pojave. U rijetkim slučajevima dolazi do zapaljenja mozga.

Većina oboljelih se oporavi u roku od sedmicu dana, ali nažalost, ne postoje lijekovi koji mogu da ublaže simptome groznice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 21:10