foto: Shutterstock / - ilustracija
03/11/2023 u 11:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Objavljena lista najuzbudljivijih destinacija svijeta za 2024. godinu

Na listi se našlo 30 destinacija širom svijeta

S obzirom na to da je 2024. pred vratima, turistički magazini izdvajaju preporuke za putovanja u narednoj godini te su tako iz National Geographica nedavno objavili listu najuzbudljivijih destinacija za 2024. godinu.

Na listi se našlo 30 destinacija širom svijeta, od Albanskih Alpa do šuma Andrefana na Madagaskaru. Evropa dominira skoro polovinom liste s 13 destinacija, uključujući glavni grad Malte Valetu i Pompeju u Italiji.

Prema „The Cool“ listi, prvo mjesto zauzeli su Albanski Alpi ili Prokletije – planinski masiv u sjevernoj Albaniji i istočnoj Crnoj Gori.

„Poznato, prilično zloslutno, kao Prokletije, ovo carstvo nazubljenih vrhova san je za planinare, gdje risovi lutaju šumama smreke, a divlje cvijeće prekriva dno dolina“, navodi National Geographic, prenosi Kliks.ba.

Drugi na listi je Belfast, a navode da je ovaj grad u Sjevernoj Irskoj tokom 2010-ih doživeo porast boja posjetilaca koje je dijelom privukao novi muzej Titanic Experience.

Na trećem mjestu je Emilija-Romanja u Italiji, a slede Galoveji Southern Ayrshire u Škotskoj, Nordland u Norveškoj, kao i sjeverni Jorkšir u Engleskoj.

Poluostrvo Jukatan u Meksiku je još jedna destinacija koja je istaknuta kao jedna od najuzbudljivijih za putovanja sledeće godine, i ne čudi, s obzirom na to da se Merida, najveći grad u državi, takođe našao na listi popularnih destinacija prema Bookingu.

Ostale destinacije uključuju Sikim u Indiji, koji se može pohvaliti predivnim pogledom na Himalaje i Viktoriju u Australiji, zahvaljujući novom putovanju koje posjećuje termalne tople izvore u tom području.

Najuzbudljivije destinacije u Evropi prema National Geographicu su:

Albanski Alpi, Albanija

Belfast, Sjeverna Irska

Emilija-Romanja, Italija

Galovej i Južni Ayrshire, Škotska

Nordland, Norveška

Sjeverni Jorkšir, Engleska

Pompeja, Italija

Saima, Finska

Tartu, Estonija

Valeta, Malta

Vels

Regija Wild Atlantic Way, Irska

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:41