Папа Франо / - агенције
10/11/2023 u 08:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa: Transrodne osobe mogu se krstiti i biti kumovi na vjerskim vjenčanjima

Poglavar rikomatoličke crkve pokušava da Crkvu učini dobrodošlijom LGBT zajednici bez promjene crkvenih učenja

Transrodne osobe mogu biti kumovi na rimokatoličkim krštenjima, svjedoci na vjerskim vjenčanjima i sami primiti krštenje, saopšila je doktrinarna kancelarija Vatikana, odgovarajući na pitanja biskupa.

Odjeljenje, poznato kao Dikasterijum doktrine vjere, bilo je nejasno, međutim, u odgovoru na pitanje da li istopolni par može imati crkveno krštenje za usvojeno dijete ili ono dobijeno preko surogat majke.

Biskup Hose Negri iz Santo Amara u Brazilu poslao je kancelariji u julu šest pitanja u vezi sa LGBT osobama i njihovim učešćem u odredima krštenja i ženidbe.

Odgovore je potpisao šef kancelarije argentinski kardinal Víktor Manuel Fernandez, a odobrio ih papa Franjo 31. oktobra. Oni su objavljeni na veb stranici koristeći italijansku riječ za "transseksualce".

Franjo, 86, pokušao je da Crkvu učini dobrodošlijom LGBT zajednici bez promjene crkvenih učenja, uključujući i jedno koje kaže da privlačnost prema istom polu nije grešna, ali istopolni činovi jesu.

U odgovoru na pitanje da li se transrodne osobe mogu krstiti, Vatikan je odgovorio da bi to mogli uz određene uslove i sve dok "ne postoji rizik od izazivanja javnog skandala ili dezorijentacije među vjernicima".

Navodi da transrodne osobe mogu biti kumovi na krštenju po nahođenju lokalnog sveštenika, kao i svjedok na crkvenom vjenčanju, ali lokalni sveštenik donosi krajnju odluku.

- Ovo je važan korak u Crkvi koja transrodne osobe ne vidi samo kao ljude u katoličkoj za koju neki kažu da oni zapravo ne postoje, nego i kao katolike - rekao je otac Džejms Martin, istaknuti jezuitski sveštenik i pobornik LGBT prava u katoličkoj crkvi, rečeno je na platformi X.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:46