Andrej Plenković / - SHUTTERSTOCK
24/11/2022 u 09:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plenković: Hrvatska će pomoći vojsci Ukrajine na tri načina

Komentarisao je i pad cijena naftnih derivata. Rekao je kako vlada danas smanjuje trošarine na lož ulja

Na sjednici vlade jutros premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako će vlada poslati u sabor predlog učešća HV-a u vojnoj misiji pomoći Ukrajini, prenosi Index.hr.

Kaže da postoje tri načina na koja se može pomoći ukrajinskoj vojsci te da očekuje pozitivnu odluku sabora.

Plenković je na početku sjednice zahvalio ministru Tomi Medvedu i svima koji su učestvovali  u organizaciji Dana sjećanja.

-Sve je prošlo dobro, dostojanstveno, uz sjećanje na žrtve i one koji su za hrvatsku slobodu dali najviše- rekao je premijer.

"Smanjujemo trošarine na lož ulje"

Komentarisao je i pad cijena naftnih derivata. Rekao je kako vlada danas smanjuje trošarine na lož ulje. Nastavljamo s politikom vođenja računa da cijene naftnih derivata za građane budu u prihvatljivim okvirima. Premijer je govorio i o uvođenju eura. Kaže kako je veliki dio priprema završen, kako bi nakon Nove godine sve operativno funkcioniralo.

Takođe, u posjetu Hrvatskoj juče je bio austrijski kancelar. Razgovor je, kaže Plenković, prošao odlično i Austrija jasno podržava članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru. Dodao je kako očekuje da 8.12. bude donešena konačna odluka u pristpanju Hrvatske Šengenu.

--Time realiziramo naš cilje dublje integracije- kaže Plenković.

"Proračun nastavlja biti sidro kojim se čuva rast gospodarstva"

S ministrom Olegom Butkovićem i uastrijskim kancelarom, Plenković danas ide posjetetit LNG termina u Omišlju. Kaže kako se radi na tome da se od Hrvatske stvori relevantno regionalno energetsko čvorište.

Premijer je govorio i o proračunu. Ponovio je da proračun nastavlja biti sidro kojim se čuva rast gospodarstva te da je to proračun koji će zadržati društvenu koheziju. U utorak će se o proračunu glasati u saboru.

-Danas ćemo saboru uputiti predlog vlade u sudjelovanju u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, i to na način da HV participira na tri načina. Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je riječ o međunarodnim odnosima i kada je riječ o pomoći Ukrajini. Očekujem zanimljivu raspravu u saboru. Očekujemo pozitivnu odluku sabora- rekao je Plenković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 00:43