/ - FOTO: UNSPLASH - CALEB RUITER, KAMION, ILUSTRACIJA
05/12/2023 u 08:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska od EU tražila ograničenje rada ukrajinskih kamiondžija

Posle početka ruske invazije u februaru 2022. godine EU je, da bi podržala Kijev, suspendovala raniji sistem po kojem se ukrajinskim prevoznicima izdavao ograničen broj dozvola, a poljske kamiondžije tvrde da su im zato opali prihodi

Poljski premijer tražio je ponovno uvođenje sisteme evropskih dozvola da bi se regulisao rad ukrajinskih kamionskih prevoznika koji uzimaju posao poljskim i stvaraju zastoje na granicama Poljske zbog čega poljske kamiondžije protestuju blokadom graničnih prelaza, prenosi N1.rs.

- Evropski sistem je funkcionisao do proljeća 2022. i to dobro, a zatim ga je izmjenila Evropska komisija i danas prevoznici blokiraju granicu -  rekao je premijer Mateuš Moravjecki novinarima.

Posle početka ruske invazije u februaru 2022. godine EU je, da bi podržala Kijev, suspendovala raniji sistem po kojem se ukrajinskim prevoznicima izdavao ograničen broj dozvola, a poljske kamiondžije tvrde da su im zato opali prihodi.

Ponovo uvođenje dozvola je glavni zahtjev poljskih kamiondžija koji od početka novembra blokiraju glavne prelaze između Poljske i Ukrajine osuđujući „nelojalnu konkurenciju“ svojih ukrajinskih kolega.

Blokada poljskih kamiondžija je stvorila nepregledne kolone vozila u oba smjera na granici i predstavlja veliki ekonomski problem za Ukrajinu koja u velikoj mjeri računa na drumski saobraćaj za svoj uvoz i izvoz.

U ponedeljak su se Poljska i Ukrajina dogovorile da smanje redove pred graničnim prelazima tako da poljske kamiondžije puste bar prazne ukrajinske kamione da se vrate u Ukrajinu, što je i počelo. Poljske kamiondžije su „pokazale volju za sporazum“ time što pristale da i u suprtonom smueru puste ukrajinske kamione, ali i tada samo prazne, bez tereta.

Poljski ministar spoljnih poslova Simon Sinkovski vel Sek je politički pozdravio tu odluku koja omogućava da s graničnih prelaza i puteva do njih odu bar prazni ukrajinski kamioni i time se skrate kolone, ali je rekao da to naravno neće rješiti problem prevoza tereta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:21