Poljska je, nakon zvanične kontrole na tržištu, utvrdila da keks porijeklom iz Srbije (proizvođač nije objavljen), ima „previsok sadržaj“ sumpor-dioksida, objavio je RASFF.
Riječ je o prehrambenom aditivu E220, koji se koristi kao konzervans.
- U uzorku uzetom 23. septembra 2024, otkriven je previsok sadržaj E220 sumpor-dioksida u količini od 199±28 miligrama po kilogramu (mg/kg – ppm), a maksimalna dozvoljena količina je 50 miligrama po kilogramu (mg/kg – ppm) - piše na sajtu RASFF.
Proizvod je povučen sa tržišta, a nadležne institucije su obaviještene, navodi se.
Prema Pravilniku o prehrambenim aditivima, E220 sumpor-dioksid se nalazi na listi odobrenih aditiva.
Spada u konzervanse, koji usporavaju kvarenje hrane izazvano plijesnima, vazduhom, bakterijama, gljivicama i kvasnicama.
Kao neželjena dejstva E220 javlja se – iritacija digestivnog trakta, mogućnost alergijske reakcije kod astmatičara. Navodi se i da E220 razara vitamine B1 i B12 (izvor).