/ - FOTO: NOVA S
26/01/2023 u 09:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poslanik Bundestaga: Istina je, ko ne prihvati plan za Kosovo, snosiće posledice

Juratović smatra da će Srbija stopiranjem tog procesa zapravo unazaditi, ekonomski i kao društvo

Poslanik Bundestaga Josip Juratović izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pravu kada kaže da su moguće konsekvence u slučaju da ne bude prihvaćen plan za KiM, ali ističe da se, kako je naveo, "ne radi o tome da se mora plan ("njemačko-francuski") prihvatiti, već da će se postići sporazum koga će se i jedna i druga strana pridržavati".

- Ako jedna ili obje strane blokiraju kompromis, onda postoji opasnost da se desi upravo to o čemu gospodin Vučić govori", rekao je Juratović za "N1".

Upitan da li su konsekvence predmet razgovora u Bundestagu, Juratović kaže da već duže postoje pojedinci i određene grupe koji vode diskusiju i koji bi najradije, zbog, kako kaže, situacije u Srbiji i srpskog političkog uređenja, stavili proces ulaska u EU "na led". 

- Nisam prijatelj toga, niti velika većina, ali ta grupa, koja to traži, sve više dobija na moći u situaciji kada se ne dolazi do rešenja - tvrdi Juratović.

Poslanik Bundestaga kaže da će, ako se desi stvarno da se stavi proces ulaska u EU "na led", to imati konsekvence u pomoći koja je najviše dolazila od EU i navodi da neće biti finansijske pomoći, a da će investitori dugo razmišljati da li će investirati u Srbiji.

Juratović smatra da će Srbija  stopiranjem tog procesa zapravo unazaditi, ekonomski i kao društvo.

Ponavlja da je cilj i Njemačke i, kako kaže,  EU - stabilan Zapadni Balkan i da su svi akteri, koji su u procesu ulaska u EU, sa njom solidarni i da se jasno odrede u kom pravcu idu.

Juratović ponavlja da se očekuje od Srbije da se solidariše sa onom grupom kojoj želi da pripada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:17