Planom će pokriti 30 hektara / Dan
28/04/2024 u 10:20 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada pokrenula izradu planskog dokumenta: Zelenika novi biznis distrikt

Vlada јe pokrenula izradu lokalne studiјe lokaciјe Central business district koјa će obuhvatiti prostor od 30 hektara. Prostor koјi će obuhvatiti ovaј planski dokument nalazi se uz magistralni pravac M2 Podgorica-Bar, u zoni centralnih djelatnosti Zelenika, u zahvatu Prostorno urbanističkog plana Podgorica.

Za rukovodioca plana imenovana јe Dragana Šuković.
– Finansijska sredstva potrebna za izradu LSL-a obezbijediće se iz budžeta Crne Gore sa pozicije organa državne uprave nadležnog za prostorno planiranje, urbanizam i državnu imovinu u iznosu od 35.000 eura. Rok za izradu LSL-a je sedam mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta – piše u Vladinoј odluci.

Lokalna studija lokacije, kako јe naznačeno u dokumentu, radi se sa ciljem kreiranja modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja Glavnog grada.

–Prostor predviđen za izradu Lokalne studije lokacije, kao važan prostorni resurs Glavnog grada kojim u potpunosti raspolaže, treba da se razvija usmjereno i kontrolisano. Potrebno je u skladu sa postojećim stanjem, prirodnim karakteristikama, namjenama i prostornim pokazateljima definisanim planom višeg reda, planirati izgradnju i uređenje površina. Osnovni cilj koji treba da se postigne je obezbjedivanje planskih preduslova za uredenje i izgradnju kroz sveobuhvatno i racionalno sagledavanje značaja lokacije i utvrđivanje optimalnog opsega izgradnje – navodi se u dokumentu.

Rakčević za "Dan": Podgorica trpi posljedice blokade u donošenju prostornih planova

U dokumentu јe naznačeno da se prostor uglavnom oslanja na postojeći saobraćajni pravac kao osnovnu vezu sa ostatkom grada.

– U prethodnom periodu, u kontaktu ovog prostora, izgrađena je Jugozapadna obilaznica koja je istakla komparativne prednosti ovog prostora. U neposrednoj blizini ovog područja nalazi se i međunarodni aerodrom, željeznička pruga Beograd- Bar, kao i glavne veze prema Luci Bar. Uzimajući u obzir sve ovo, prostor zahvata LSL-a pogodan je za razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih, proizvodnih i drugih sadržaja uz obavezno uvažavanje zaštitnog koridora postojećeg dalekovoda. Pri planiranju prostora poseban akcenat treba staviti na unapređenje urbanog pejzaza i kreiranje dinamičnog poslovnog okruženja – navodi se u odluci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:55