Savjet Evrope / - FOTO: SHUTTERSTOCK/ALEXANDROS MICHAILIDIS
06/05/2024 u 18:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prijem Kosova u Savjet Evrope nije na dnevnom redu majskog sastanka, za sada

Prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope (SE) nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara, koji će se održati 16. i 17. maja, proizlazi iz današnjeg najavnog saopštenja Savjeta Evrope i objavljenog dnevnog reda.

- Saopštenje odražava dnevni red kakav je u ovom trenutku i nemamo više informacija da podijelimo - rečeno je iz Savjeta Evrope na pitanje da li to znači da ministri na majskom sastanku neće odlučivati o prijemu Kosova, prenose agencije.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) podržala je 16. aprila prijem Kosova u Savjet Evrope, usvojivši mišljenje i preporuke grčke poslanice Dore Bakojani.

Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara Savjeta Evrope, na ministarskom nivou, a takvi sastanci održavaju se jednom godišnje, obično u maju.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg ministarskog sastanka 16. i 17. maja, prema danas objavljenom saopštenju, biće mjere koje Savjet Evrope nastavlja da preduzima kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o vještačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Francuska i Njemačka se spremaju da blokiraju glasanje o članstvu Kosova u SE

Ministri će takođe razmotriti rad SE u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava djeteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, obrazovanje i kulturu, učešće civilnog društva i mladih, ljudska prava u digitalnom dobu, migracije i trgovinu ljudima, zaštitu novinara i mjere za suzbijanje dezinformacija, antidiskriminaciju i inkluziju, rodnu ravnopravnost i životnu sredinu, navodi se u današnjem saopštenju.

Oni će razgovarati i o saradnji Savjeta Evrope i Evropske unije, a Lihtenštajn će na kraju ministarske sjednice predati predsjedavanje Komitetom ministara Litvaniji.

Ministri spoljnih poslova će 16. maja učestvovati na svečanosti povodom obilježavanja 75. godišnjice Savjeta Evrope.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 07:43