aek atina navijači / - PRINTSCREEN
29/08/2023 u 20:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prošlo 20 dana od ubistva grčkog navijača, nema novih elemenata

Uobičajena praksa je da se preko Europola i Interpola dostave podaci o navijačima sklonim nasilničkom ponašanju. Hrvatska policija takve je podatke dostavila 4. avgusta i grčkoj i crnogorskoj policiji, ali Grci su tu informaciju zanemarili

Prošlo je preko 20 dana od incidenta u kom su učestvovali nasilni navijači zagrebačkog Dinama u Atini, kada je stradao i jedan grčki navijač, a grčka policija još nije pronašla počinioca, prenosi RSE.

U četvrtak Dinamo igra u Pragu sa praškom Spartom, i uprava zagrebačkog kluba apelovala je na svoje navijače da poštuju UEFA-inu zabranu i da ne putuju u Prag.

Hrvatska policija nije odgovorila na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) je li češkoj policiji i policijama zemalja na putu od Hrvatske do Češke gdje se igra utakmica dostavila informacije o navijačima koji bi se - uprkos zabrani UEFE i apela uprave Dinama - mogli uputiti u Prag.

To je uobičajena praksa da se preko Europola i Interpola dostave podaci o navijačima sklonim nasilničkom ponašanju.

Hrvatska policija takve je podatke dostavila 4. avgusta i grčkoj i crnogorskoj policiji, ali Grci su tu informaciju zanemarili.

I to je bila još jedna kockica koja je pomogla da 7. avgusta uveče dođe do eksplozije nasilja u sukobu Dinamovih Bad Blue Boysa, ojačanih navijačima grčkog PAOK-a, sa navijačima domaćeg AEK-a. U sukobima je od uboda nožem smrtno stradao jedan 29-godišnji navijač AEK-a.

Još nema rezultata istrage grčke policije

Grčka policija nije izišla s imenom osumnjičenog za ubistvo, a 105 hrvatskih i nešto grčkih huligana je u grčkim zatvorima.

- Sve je zapelo upravo zbog toga što grčka policija, koja je u cijelom slučaju traljavo reagovala, nije izišla sa imenom osumnjičenog za ubistvo, kaže za RSE politički analitičar Žarko Puhovski.

On dodaje da oni to žele prije svega da bi se riješili velikog pritiska domaće javnosti, a da bi ostale pritvorene prebacili na slučajeve manjeg stepena odgovornosti - za udruživanje u zločinački poduhvat narušavanja reda i sigurnosti, a ubiatvo bi se svelo na odgovornost jednog ili više ljudi.

- Bilo bi važno znati i je li ko od njih hrvatski državljanin, kaže Puhovski.

Kako je sve krenulo?

Iako je utakmica Dinama i atinskog AEK u Atini 7. avgusta trebalo da bude održana bez navijača gostujuće ekipe, njih preko stotinu se u dvadesetak automobila uputilo u Grčku. Uveče 7. avgusta izbili su neredi u kojima je od uboda nožem smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Kacuris.

Grčka policija je zanemarila upozorenja hrvatske policije o dolasku huligana i sedam je odgovornih smijenjeno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:18