/ - FOTO YOUTUBE ilustracija
13/01/2022 u 12:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рау: Ризик од рата присутнији него икада

Рау је, током обраћања Сталном савјету ОЕБС-а, рекао да су земље чланице суочене са бројним изазовима по мир и безбједност

 Ризик од рата на простору Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), већи је него икада у посљедње четири деценије, оцијенио је министар вањских послова Пољске Збигњев Рау, представљајући приоритете пољског предсједавања том организацијом.

Рау је, током обраћања Сталном савјету ОЕБС-а, рекао да су земље чланице суочене са бројним изазовима по мир и безбједност.

- Узроци за растући страх у нашим друштвима су војне конфронтације, радикализација, тероризам, проблеми у режиму контроле ограничења наоружавања, пандемија, кршење слобода појединаца- поручио је Рау.

Он је истакао да ће покушај рјешавања постојећих конфликата на простору ОЕБС-а бити у фокусу Пољске током једногодишњег предсједавања том организацијом.

- Желимо да посветимо већу пажњу повећању безбједности, посебно проналажењу рјешења постојећих конфликата. ОЕБС пружа могућност изношења ставова свих страна- објаснио је Рау, пренијеле су агенције.

Он је нагласио је да је неопходно фокусирати се на мирно рјешавање конфликта у Украјини, уз поштовање територијалног интенгритета и суверенитета те државе, у оквиру њених међународно признатих граница.

Према ријечима Рауа, потребно је пронаћи рјешење и за конфликт у Грузији, али и привести крају рјешавање конфликта око Трансњистрије и Надгорно Карабаха, који утиче на регионалну безбједност.

Он је казао да све зависи од спремности земаља чланица, додајући да ОЕБС није само платформа сарадње 57 држава, већ заједничке привржености у градњи мира и будућности без конфликта и рата.

Рау је рекао да историја мора да се узме у обзир, како се грешке из прошлости не би понављале.

- Као трауматизована нација, која је имала користи од мира, најбоље знамо да цијенимо његов значај- казао је он.

Рау је поручио да ће се Пољска, током предсједавања, фокусирати на очување и успостављање мира у региону од Ванкувера до Владивостока.

Пољска је од 1.јануара преузела предсједавање ОЕБС-ом од Шведске, а у Тројци ОЕБС биће Сјеверна Македонија која идуће године предсједава том организацијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:30