Ilustracija / Pixabay
30/01/2024 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Razbijena kriminalna mreža koje je leševe prodavala univerzitetima

Kako je saopštila Nacionalna policija, ta banda je jednom fakultetu fakturisala 5.040 eura za izvršenje 11 kremacija tijela, ranije seciranih, što se međutim ne vidi u fakturama nijednog gradskog krematorijuma

Španska policija razbila je kriminalnu mrežu u Valensiji vezanu za prodaju leševa, koja je falsifikovala dokumentaciju kako bi mogla da iznosi tijela iz bolnica, kako bi ih kasnije prodavala univerzitetima za 1.200 eura.

Kako je saopštila Nacionalna policija, ta banda je jednom fakultetu fakturisala 5.040 eura za izvršenje 11 kremacija tijela, ranije seciranih, što se međutim ne vidi u fakturama nijednog gradskog krematorijuma, pošto je svega nekoliko tijela kremirano u to vrijeme.

Istraga je počela početkom 2023. godine, nakon što su agenti saznali da je tijelo preminule osobe jedno pogrebno preduzeće neregularno preuzelo iz mrtvačnice, a Matičnom registru dostavljen je falsifikovan dokument, navodi novinska agencija Efe.

Policija je potvrdila da su dvojica radnika pogrebnog preduzeća, nakon falsifikovanja dokumenata, prodala tijelo jednom univerzitetu za 1.200 eura, bez pristanka porodice.

Kasnije su otkriveni slični incidenti na drugim lokacijama, poput staračkih domova, kao i da su tijela uglavnom pripadala stranim državljanima bez porodice u Španiji.

Agenti su uhapsili odgovorne u pogrebnoj firmi i dvojicu radnika kao navodne počinioce krivičnog djela prevare, pri čemu se dvojica terete i za krivično djelo falsifikovanje isprava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:27