Emanuel Makron i Olaf Šolc / - FOTO: EPA/EFE
27/02/2024 u 17:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samit u Parizu: Njemačka, Češka, Poljska odbile slanje vojnika u Ukrajinu

Makron je nakon sastanka saopštio da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajini, ali je naglasio da „ništa ne treba isključiti“

Njemačka, Češka i Poljska neće slati vojnike u Ukrajinu, potvrđeno je danas, a nakon izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona da to nije isključeno.

U Parizu je održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsjednik Emanuel Makron koji je, nakon sastanka, saopštio da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajini, ali je naglasio da „ništa ne treba isključiti“.

- Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila - rekao je Makron na konferenciji za novinare.

Danas, nešto ranije, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da Alijansa ne namjerava da šalje vojnike u Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Šolc je rekao da su se učesnici složili da evropske i NATO zemlje neće slati vojnike na ukrajinsko tlo.

Šolc je rekao da postoji i konsenzus da vojnici takođe ne učestvuju aktivno u ratu.

NATO bi vojnike mogao da pošalje samo ako jednoglasno zeleno svjetlo daju sve članice, ali je to nepopularna tema jer bi takvi potezi mogli da prošire sukob.

Na sastanku Višegratske grupe u Pragu, poljski premijer Donald Tusk danas je takođe potvrdio da njegova zemlja neće slati vojnike.

Premijer Češke Republike Petr Fiala je takođe istakao da njegova zemlja „sigurno ne želi da šalje svoje vojnike“.

Slovački premijer Robert Fico rekao je da njegova vlada ne planira da predloži raspoređivanje, ali da neke zemlje razmatraju da li da sklope bilateralne sporazume o obezbjeđivanju određenog broja vojnika koji će pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:35