Protesti, ilustracija / - UNSPLASH
27/04/2024 u 15:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Propalestinski studenti u Parizu posle više dana napetosti izašli iz zgrade univerziteta

Studenti u Parizu koji su inspirisani propalestinskim akcijama studenata na univerzitetima širom SAD, zauzeli prostorije prestižnog univerziteta, izašli su prople noći posle više dana napetosti.

Šef pariskog Instituta za političke nauke, poznatog kao „Sijans Po“, Žan Baser;rekao je da je to bilo u dogovoru s njima. Taj univerzitet su među poznatijim političarima i poslovnim ljudima pohađali i sadašnji predsjednik i premijer Francuske, Emanuel Makron i Gabrijel Atal.

Napetost je porasla kada su propalestinski studenti ove nedelje pokušali da zauzmu amfiteatar tog univerziteta, a juče ih je policija na ulici ispred zgrade razdvajala od proizraelskih demonstranata.

Jedan propalestinski demonstrant i student je rekao da će nastaviti da podržavaju palestinski pokret na univezitetima i širom svijeta „dok Palestina ne bude slobodna“.

Adminstrator univerziteta Sijans Po Žan Baser je obećao;da će obustaviti disciplinske postupke protiv studenata, a oni su se zauzvrat obavezali da više neće remetiti rad.

Propalestinski protest studenata blokirao kampus u Parizu: Nastava prebačena na onlajn format

Rat Izraela protiv palestinskog islamističkog Hamasa u Gazi između je velika tema razdora u Francuskoj koja u Zapadnoj Evropi ima najveće i muslimansko i jevrejsko stanovništvo.

U SAD propalestinski studenti već više od 10 dana protestuju na Univerzitetu Kolumbija zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, a protesti su se proširili na univezitete od Kalifornije do Konektikata. Stotine studenata i pojedini profesori uhapšeni su širom SAD, ponekad posle sukoba sa policijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:39