Олаф Шолц / - (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)
22/05/2023 u 21:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: Ukrajina neće skoro u NATO

Јedan od razloga za to je, smatra Šolc, što postoji čitav niz zahtjeva koji pripadaju kriterijumima NATO-a koje Ukrajina trenutno ne može da ispuni

Ukrajina najvjerovatnije neće moći da postane članica NATO u doglednoj budućnosti jer još ne ispunjava niz uslova za prijem, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc.

Šef NATO Јens Stoltenberg izjavio je ranije ovog mjeseca da su sve države članice pristale da požele dobrodošlicu Kijevu, ali samo ako i kada pobijedi Rusiju.

Šolc je za njemački list "Di velt" ocijenio da bi za sada zapadne pristalice Ukrajine trebalo da se usredsrede na pomoć Kijevu da se odbrani, a u budućnosti će se morati razgovarati i o bezbjednosnim garancijama za Kijev.

- Ali mi smo daleko od toga, dodao je Šolc.

Na pitanje da li bi teoretski podržao ulazak Ukrajine u NATO nakon okončanja vojnog sukoba sa Rusijom, kancelar je rekao da je "svima jasno da to u skorije vrijeme neće biti na dnevnom redu".

Јedan od razloga za to je, smatra Šolc, što postoji čitav niz zahtjeva koji pripadaju kriterijumima NATO-a koje Ukrajina trenutno ne može da ispuni, prenosi RTRS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:34