Maslinovo ulje / FOTO: Ilustracija
22/08/2024 u 17:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Španci zbog skupoće prelaze sa maslinovog na suncokretovo ulje

Suncokretovo ulja je skinulo maslinovo sa trona u Španiji jer je rast cijena naterao potrošače da se okrenu jeftinijim opcijama.

U prvoj polovini 2024. Španci su kupili 107 miliona litara maslinovog i 179 miliona litara suncokretovog ulja, pokazuju podaci najvećeg španskog udruženja za flaširanje maslinovog ulja Anierac koje prenosi Rojters.

Do ove godine maslinovo ulje je bilo najpopularnije u španskim domaćinstivima – pokrivalo je 62 odsto prodaje, a suncokretovo gotovo 34 odsto, prema podacima ministarstva poljoprivrede.

- Jasno je da potrošnja maslinovog ulja u Španiji pada - rekao je portparol udruženja Primitivo Fernandes.
-Ima domaćinstava koja su kupovala samo maslinovo ulje, a sada prvi put kupuju i suncokretovo i maslinovo - dodao je Fernandes.

U prvih šest mjeseci 2024, kažu u Anierac, obim prodaje maslinovog ulja pao je za 18 odsto dok je prodaja suncokretovog porasla za 25 odsto u odnosu na isti period 2023, prema zvaničnim podacima.

Rojters prenosi da, prema zvaničnim statistikama, boca od litar suncokretovog ulja u prosjeku košta 1,86 eura, a maslinovog šest eura ili 50 odsto više nego 2022.

Španija je najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja i pokriva oko 40 odsto isporuka ali su u posljednje dvije godine vrućine u proljeće i produžene suše smanjile proizvodnju, pa su cijene udvostručene.

To je dovelo do toga da siromašniji sa glavnog sastojka mediteranske kuhinje prelaze na jevtinije suncokretovo ulje, prema izvještaju trendova u potrošnji hrane u 2023. španskog ministarstva poljoprivrede. U izvještaju se navodi da su krajem 2023. maslinovo ulje uglavnom koristila domaćinstva iz srednje i više srednje klase.

Litar ekstra djevičanskog maslinovog ulja u nekim španskim supermarketima je 2023. koštao čak 14,5 eura. Tada su prodavci na maslinovo ulje počeli da stavljaju „zujalice“.

Mada su ove godine cijene malo popustile, španska vlada je u junu smanjila porez na dodatu vrijednost na maslinovo ulje kako bi ga učinila pristupačnijim.

Najveći španski lanac supermarketa Merkadona ove godine je, kako bi vratio kupce, smanjio cijenu maslinovog ulja za 25 odsto i sada boca od litar košta manje od sedam eura.

Ovo su tri najzdravije namirnice na svijetu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 20:23