Toni Bler / - SHUTTERSTOCK
07/07/2024 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Toni Bler savjetovao novog britanskog premijera da pripremi plan za kontrolu imigracije

Bivši britanski laburistički premijer Toni Bler je posavjetovao novog premijera iz redova laburista Kira Starmera da pripremi "plan za kontrolu imigracije", što je jedna od glavnih problema države.

Ova briga Britanaca je upravo doprinijela porastu podrške antiimigracione partije Reformisti (Reform UK) na upravo održanim izborima.

U uvodniku objavljenom danas u Sandej tajmsu Bler je nabrojao „savjete“ upućene Starmeru i uspostavio paralelu sa situacijom u Francuskoj i Italiji.

Bivši premijer (1997-2007) koji je ostao diskretan tokom izborne kampanje, upozorio je da antiimigraciona i antisistemska partija Reform UK takođe predstavlja izazov Laburistima, iako je na ovim izborima preuzela najviše glasova konzervativaca.

Mada su laburisti osvojili nadmoćnu većinu na parlamentarnim izborima održanim u četvritak, partija Reform UK osvojila je više od 14 odsto glasova i ušla u donji dom parlamenta sa pet poslanika, među kojima je i njihov vođa, poznata figura ekstremne desnice Najdžel Faraž.

Bler je ocijenio da su sada u središtu kulturna kao i ekonomska pitanja.

Oko toga britanska politika ima mnogo toga zajedničkog sa evropskom politikom gdje su tradicionalne političke partije pretrpjele destablizaciju, napisao je Bler, navodeći kao primjer Francusku i Italiju.

Bler ocjenjuje da je Britaniji potreban „plan za kontrolu imigracije“, i novi strogi pristup po pitanju bezbjednosti i pravosuđa, kao i da treba da izbjegne svaku slabost vezanu za „vokeizam“ (budnost).

Bler koji vodi uticajni tinktenk, takođe je u svom uvodniku hvalio vještačku inteligenciju, koju vidi kao idealno sredstvo za borbu protiv ilegalne imigracije.

On se založio i za uvođenje digitalne lične karte za Britance da bi se tačno znalo ko ima prava da bude u Britaniji.

Novi britanski premijer ukida odluku o deportaciji migranata u Ruandu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 01:25