Donald Tusk / - EPA
29/03/2024 u 20:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tusk: Rat je realna prijetnja, a Evropa nije spremna

Rat je realna prijetnja, a Evropa nije spremna, upozorio je poljski premijer Donald Tusk, upućujući direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane i upute hitnu vojnu pomoć Ukrajini.

On je upozorio da će naredne dvije godine rata biti odlučujuće.

Tusk je naveo da je Evropa ušla u “predratnu eru” i da se, ukoliko Rusija porazi Ukrajinu, niko u Evropi neće moći osjećati sigurno, prenio je BBC.

Rekao je za evropske medije da je ruski predsjednik Vladimir Putin već okrivio Ukrajinu za teroristički napad na dvoranu Krokus u Moskvi 22. marta bez, kako je naveo, ikakvih dokaza i očigledno zbog svoje potrebe da opravda sve nasilnije napade na civilne ciljeve u Ukrajini.

Poljski premijer podsjeća da je Rusija ranije ove sedmice prvi put tokom dana napala Kijev hipersoničnim raketama. Tusk je istakao da, bez obzira na to ko pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u u novembru, Vašington želi da Evropa postane nezavisna u vojnom smislu.

Pohvalio je nekoliko evropskih lidera i istakao važnost sigurnosne saradnje između Poljske, Francuske i Njemačke, saveza poznatog kao Vajmarski trougao.

Poljska sada izdvaja četiri posto svog BDP-a za odbranu, dok bi članice NATO-a trebale izdvajati dva posto BDP-a.

Šolc: Rusija nije tako jaka kao što ljudi sada misle

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:10