/ - FOTO: SKRINšOT - RADIOGENOA, TVITER
07/12/2023 u 19:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ekološki aktivisti polili blatom i „neskvikom“ Crkvu svetog Marka u Veneciji

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro osudio je protest kao „sraman i ozbiljan čin vandalizma“

Ekološki aktivisti isprljali su danas smješom blata i čokoladnog mlijeka fasadu crkve Svetog Marka u Veneciji, u najnovijem protestu za očuvanje klime, što je naišlo na oštru osudu gradonačelnika tog italijanskog grada, prenosi Nova.rs.

Policija je ubrzo privela šest aktivista koji su učestvovali u tom poduhvatu. Za sada nema informacija da li je nanjeta trajna šteta toj vizantiskoj crkvi, simbolu Venecije.

Aktivisti pokreta Poslednja generacija (Last Generation Movement) traže fond za reparacije od 20 milijardi eura za nadoknadu Italijanima, zbog šteta izazvanih klimatskim promjenama. Naveli su prijetnje od podizanja nivoa mora u Veneciji, kao i klizišta koja su nedavno pogodila neke italijanske zajednice.

Rekli su da se u tečnosti posutoj po fasadi i stubovima crkve nalazila mješavina blata i čokoladnog napitka „Neskvik“.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro osudio je protest kao „sraman i ozbiljan čin vandalizma“. On je rekao da aktivisti imaju prava na protest, ali da moraju da poštuju zakon i kulturnu i vjersku baštinu zemlje.

Vatikanski sud nedavno je osudio dvoje aktivista Poslednje generacije i naredio im da plate kaznu od više od 28.000 eura posle akcije u kojoj su zalijepili ruke na podest drevne statue u Vatikanskom muzeju, kako bi privukli pažnju na svoje pritužbe.

U drugim protestima ekoloških aktivista blokirani su autoputevi u raznim djelovima Italije, a registrovano je i lijepljenje ruke za zaštitno staklo slike Botičelija u galeriji Ufici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:47