/ - SHUTTERSTOCK: Zelenski
20/12/2023 u 13:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Izbor Trampa bi mogao imati negativan uticaj na rat

Putin je u srijedu ponovo osudio zapadnu podršku Kijevu, pozivajući na ozbiljan odgovor, kako je rekao, stranim agentima koji imaju za cilj da destabiliziraju Rusiju pomažući Ukrajini

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, izrazio je zabrinutost da bi izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika moglo negativno uticati na dalji tok rata, pšrenose Nezavisne.

- Ako politika sljedećeg predsjednika, ko god da je, bude drugačija prema Ukrajini, hladnija ili ekonomičnija, mislim da će ovi signali imati veoma snažan uticaj na tok rata - rekao je Zelenski, prenosi Al Jazeera.

Umeđuvremenu, nastavljeni su pregovori između republikanaca i demokrata u Vašingtonu oko paketa vojne pomoći Ukrajini i Izraelu od sto milijardi dolara, koji republikanci uslovljavaju ustupcima Bajdenove administracije oko rješavanja problema migracija na južnoj američkoj granici prema Meksiku.

Bijela kuća je upozorila da će do kraja godine američka pomoć Ukrajini biti iscrpljena, ali nije uspjela progurati paket mimo stranačkih političkih interesa. Neki stranački prvaci u Vašingtonu, kako javljaju američki mediji, očekuju da će dogovor ipak biti postignut, ali ne prije početka sljedeće godine.

Zelenski je naišao na skeptičan prijem kod republikanaca kada je posjetio Vašington prošle sedmice, ističe Al Jazeera.

- Otkako su ruski tenkovi prvi put ušli u Ukrajinu, Kremlj se kladio da će zapadna vojna podrška oslabiti. Vjeruje se da ruski predsjednik Vladimir Putin nestrpljivo prati znakove da bi kasnije ove godine Tramp mogao ponuditi znatno povoljnije uslove - piše ovaj katarski medij.

Putin je u srijedu ponovo osudio zapadnu podršku Kijevu, pozivajući na ozbiljan odgovor, kako je rekao, stranim agentima koji imaju za cilj da destabiliziraju Rusiju pomažući Ukrajini.

- Kijevski režim uz direktnu podršku stranih specijalnih službi krenuo je putem terorističkih metoda, praktično državnog terorizma. Pokušaji stranih specijalnih agenata da destabilizuju političku i društvenu situaciju u Rusiji moraju biti ozbiljno zaustavljeni - rekao je Putin u video obraćanju.

Kako se zima približava, Rusija je nastavila da se fokusira na uništavanje ukrajinske infrastrukture i napade na gradove. Tokom noći u utorak na srijedu, novi vazdušni napadi usmjereni su na Kijev i druge regije. Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 18 od 19 dronova, saopštili su u srijedu ukrajinski vojni zvaničnici.

- Prema preliminarnim informacijama, u glavnom gradu nije bilo žrtava ili razaranja - rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 12:58