Ilustracija / - UNSPLASH
03/07/2024 u 12:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Žiofre: Nova dinamika proširenja, odgovornost i na EU i na kandidatima

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je u Beogradu da će politika proširenja EU ostati jedan od ključnih prioriteta tokom mađarskog šestomjesečnog predsedavanja Savjetom Evropske unije, koje je ta država preuzela 1. jula.

- Nastavljamo sa radom na svim frontovima, juče smo odobrili 1,2 milijarde eura pomoći za Zapadni Balkan. Što se tiče Srbije, tu nastavljamo sa izgradnjom željezničke pruge Beograd-Niš, takođe je Plan rasta u fokusu i krenulo se sa prvom isplatom Srbiji, tako da se nastavlja sa svim reformama -  kazao je Žiofre, uoči panela „Od Belgije do Mađarske: Nove mogućnosti za dalje ubrzanje procesa proširenja“.

EU opredijelila 75 miliona eura za pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori

Šef Delegacije EU kazao je novinarima pre događaja koji je organizovao Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji da je prošle nedelje Savjet Evrope usvojio mapu puta, kojom se naglašava da „interne reforme moraju ići paralelno sa procesom proširenja“, prenosi N1.rs.

- Naglašena je nova dinamika proširenja tako da je i na EU i na državama kandidatima da iskoriste ovu priliku na daljem putu ka proširenju - kazao je Žiofre.

Ambasadorka Belgije u Srbiji Kati Bugenhout kazala je uoči istog događaja da je 30. juna završeno 13. predsjedavanje Belgije Savjetom EU i da je u periodu predsjedavanja Belgija uradila sve što je i obećala – obezbjedila veću zaštitu, ojačala i pripremila EU.

Ona je dodala da je tokom belgijskog predsedavanja u fokusu bio Plan rasta za Zapadni Balkan, kao i politika proširenja Evropske unije, i dodala da očekuje da će tako ostati i tokom mađarskog predsjedavanja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 12:48