Evropska unija / - SHUTTERSTOCK
26/03/2024 u 13:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvaničnice Savjeta Evrope pozivaju na poštovanje ljudskih prava

Dvije visoke zvaničnice Saveta Evrope pozvale su danas Kongres lokalnih i regionalnih vlasti da ostane posvećen i promoviše ljudska prava na lokalnom nivou.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Marija Pejčinović-Burić izjavila je da ta organizacija mora da ostane posvećena zaštiti ljudskih prava na svim nivoima vlasti. „Vladavina prava je naš kompas koji vodi naše odluke i aktivnosti za budućnost zasnovanu na pravdi i jednakosti“, rekla je ona u svom poslednjem obraćanju Kongresu koji održava 46. zasjedanje u Strazburu.

Dodala je da Kongres mora da promoviše konsultacije i dijalog sa lokalnim vlastim i pozvala na jačanje svijesti lokalnih zvaničnika o unapređenju ljudskih prava. Ona je rekla da nasilje protiv lokalnih zvaničnika ne smije da se toleriše ni da ostane nekažnjeno ni pod kojim uslovima.

- Nadam se da sam dala doprinos jačanju sposobnosti naše organizacije da se izbori sa krizama - rekla je ona, prenosi N1.

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović izjavila je danas da su problemi sa tranzicionom pravdom u bivšoj Jugoslaviji često na lokalnom nivou.

U obračanju 46. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, Mijatović je rekla da je rad sa lokalnim zvaničnicima ključna stvar u tom pogledu širom bivše Jugoslavije.

- Kongres može da ima ulogu ako ih dovede pod svoje okrilje - rekla je ona.

Ona je predložila da Kongres sarađuje sa lokalnim i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

- Preporuke Kongresa bi dale veću težinu i pritisak u ostvarivanje ljudskih prava - dodala je ona.

Zasjedanje Kongresa je počelo intoniranjem himni Evrope i Ukranije u izvođenju grupe mladih ukrajinskih muzičara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:27