/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
13/01/2022 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси порасли упркос високој инфлацији

Упркос високој инфлацији, тржиште дионица је благо порасло, јер је податак у складу с очекивањима аналитичара

Цијене акција на Wall Streetu у сриједу су порасле други дан заредом, али се трговало опрезно, јер је инфлација у Сједињеним Америчким Државама достигла највише нивое у скоро четири деценије.

Dow Јones је ојачао 0,11 одсто на 36.290 бодова, док је S&P 500 порастао 0,28 одсто на 4.726 бодова, а Nasdaq индекс 0,23 одсто, на 15.188 бодова, преноси Hrportfolio. Потрошачке цијене у САД-у у децембру су порасле 0,5 одсто у односу на претходни мјесец, док су на годишњем нивоу скочиле седам одсто, највише у готово четири деценије.

Упркос високој инфлацији, тржиште дионица је благо порасло, јер је податак у складу с очекивањима аналитичара.

- Улагачи су се плашили да би инфлација могла достићи и више нивое. Подаци су забрињавајући, али тржиште је помало и одахнуло, јер ови подаци потврђују најаве званичника америчке централне банке, па Фед не би требало да буде агресивнији него што се на тржиштима очекује- казао је Anthony Saglimbene, стратег у компанији Америприсе Финанциал.

Дан прије предсједник Фед-а, Јerome Powella казао је да је та банка одлучна да осигура да се инфлација не укоријени.

Стога ће заоштрити монетарну политику, укључујући повећање камата и смањење куповине имовине, али то не би требало зауставити позитивне трендове на тржишту рада и раст економије. Сада се очекује да би Фед већ у марту могао да повећа кључне камате 0,25 одстотних бодова, а потом још у два или три наврата до краја године.

Крајем седмице почиње сезона објаве кварталних пословних резултата америчких компанија, која би могла имати одлучујући утицај на кретање тржишта. Очекује се још један снажни скок зарада компанија.

И на европским берзама цијене дионица су порасле. Лондонски FTSE индекс ојачао је 0,81 одсто на 7.551 бод, док је франкфуртски DAX порастао 0,43 одсто на 16.010 бодова, а париски CAC 0,75 одсто на 7.237 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:44