/ - SHUTTERSTOCK
21/08/2024 u 18:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bivšem ruskom zamjeniku ministra sud odbio žalbu na hapšenje, određen mu pritvor

Bivšem ruskom zvaničniku Ministarstva odbrane određen je pritvor zbog optužbi za korupciju, nakon što je sud odbio žalbu na njegovo hapšenje, javili su ruski državni mediji.

Bivši zamjenik ministra odbrane general Dmitrij Bulgakov priveden je prošlog mjeseca u Moskvi, navodi se u saopštenju ruskog istražnog komiteta.

- Sud je razmotrio žalbu Bulgakovljeve odbrane i odlučio da je ne usvoji, a prvostepenu odluku zadrži- prenijela je državna novinska agencija Tass, pozivajući se na odluku sudije.

Kako prenosi Tass, Bulgakov se tereti za veliku pronevjeru novca. On je, kako se izvještava, nadgledao stvaranje sistema za snabdijevanje ruskih trupa hranom lošeg kvaliteta i po previsokim cijenama.

Bulgakov je bio zamjenik ministra odbrane od 2008. do septembra 2022, kada je smijenjen. On je u to vrijeme bio zadužen za logistiku, a iako je ministarstvo reklo da preuzima drugi posao, taj potez je viđen kao kazna za nedostatke u podršci operacijama u Ukrajini.

Njegovo svrgavanje uslijedilo je ubrzo nakon kontraofanzive Kijeva u sjeveroistočnom regionu Harkova.

Sedam visokih vojnih zvaničnika uhapšeno je poslednjih mjeseci pod optužbom za prevaru, podmićivanje ili zloupotrebu službenog položaja, uključujući zamjenika ministra odbrane Timura Ivanova, koji je uhapšen zbog primanja mita u aprilu i kasnije smijenjen sa funkcije.

Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 20:06