/ - SHUTTERSTOCK
19/06/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Britanija planira da drži rusku imovinu zamrznutom dok se Ukrajina ne obešteti

U novom zakonu biće navedeno da se sankcije mogu koristiti za isplatu odštete od Rusije

Britanija je uvela zakon koji će joj omogućiti da zadrži sankcije protiv Rusije sve dok Moskva ne isplati odštetu Kijevu i najavila je nov način za korišćenje zamrznute imovine kako bi bila donirana za obnovu Ukrajine.

U novom zakonu biće navedeno da se sankcije mogu koristiti za isplatu odštete od Rusije.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da je Velika Britanija spremna da koristi sankcije, kako bi osigurala da Rusija plati rekonstrukciju Ukrajine.

Od početka rata u Ukrajini prošle godine u februaru, Britanija je zamrznula više od 18 milijardi funti (23 milijarde dolara) imovine i sankcionisala preko 1.550 ruskih pojedinaca, uključujući Romana Abramoviča, bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Čelsi.

Britanska vlada takođe je saopštila da će Rusi pod sankcijama koji se izjasne da podržavaju Ukrajinu, odsada imati novi način da doniraju svoja zamrznuta sredstva za obnovu Ukrajine.

- Ovo će biti dobrovoljni proces u kojem će pojedinci pod sankcijama moći da usmjere sredstva koja bi izričito išla u svrhu podrške oporavka i rekonstrukcije Ukrajine - rekao je Kleverli i naglasio da neće biti prinude pojedinaca niti ohrabrivanja da prebace sredstva za davanje donacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:06