/ - Printscreen
11/05/2023 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanija šalje rakete "Olujna sjenka" Ukrajini

Objavljujući odluku zastupnicima u Donjem domu, Volas je rekao da će oružje dati Ukrajincima "najbolju priliku da se odbrane" od ruske specijalne vojne operacije

Velika Britanija šalje Ukrajini rakete "Olujna sjenka" dugog dometa, rekao je ministar odbrane Ben Volas.

Objavljujući odluku zastupnicima u Donjem domu, Volas je rekao da će oružje dati Ukrajincima "najbolju priliku da se odbrane" od ruske specijalne vojne operacije.

Krstareće rakete koje se lansiraju iz vazduha razvijene u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj imaju domet od približno 560 km i do cilja isporučuju konvencionalnu bojevu glavu tešku 450 kg.

Rakete, koje teže 1.300 kg, imaju sposobnost očistiti tlo ili ući u bunker prije nego što se aktivira kontrolisana detonacija bojne glave.

"Danas mogu potvrditi da Ujedinjeno Kraljevstvo Ukrajini donira projektile "Olujna sjenka". Oni imaju sposobnost dalekometnog, samo konvencionalnog, preciznog napada. Nadopunjuje sisteme dugog dometa koje je Britanija već poklonila uključujući rakete 'HIMARS' i 'Harpun', kao i ukrajinsku vlastitu krstareću raketu 'Neptun' i municiju većeg dometa poklonjenu ranije" rekao je Volas u četvrtak.

Nastavio je u istom tonu:

"Donacija ovih sistema oružja daje Ukrajini najbolju priliku da se odbrani."

U govoru u Donjem domu, ministar je rekao da je najmanje 23.000 Ukrajinaca ubijeno ili ranjeno otkako je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prenosi "TheNationalNews".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:45