Mevlut Čavušoglu / - SHUTTERSTOCK
08/05/2023 u 23:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čavušoglu: Turska neće podržati sankcije SAD i EU protiv Rusije

Mi polazimo od onoga što je u našu korist i neophodno za naš prosperitet - dodao je

Turska ne planira da se priključi jednostranim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv Rusije, izjavio je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

- Nećemo se priključiti jednostranim sankcijama koje su SAD i EU uvele protiv Rusije. Mi polazimo od onoga što je u našu korist i neophodno za naš prosperitet. Pritom, pažljivo pratimo sprovođenje odredbi Konvencije iz Montrea, rekao je ministar inostranih poslova Turske u intervjuu televiziji „Lider haber“.

Čavušoglu je kritikovao kontradiktorne izjave predsjedničkog kandidata turske opozicije Kemala Kilindžaroglu. Lider opozicije je na jednom mitingu obećao da će u slučaju dolaska na vlast dati prioritet razvoju odnosa sa Zapadom, a ne sa Rusijom, a na drugom mitingu je izjavio potpuno drugačije.

- Govorio je da ništa neće ugroziti odnose između Turske i Rusije. On je nedoslijedan u izjavama, rekao je turski ministar.

Ankara se neće priključiti jednostranim sankcijama Zapada protiv Rusije ali neće da dozvoli biznismenima da zaobiđu sankcije, izjavio je 20. februara Čavušoglu na zajedničkoj pres konferenciji sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i dodao da Turska slijedi odluke koje su donijele Ujedinjene nacije.

Turske vlasti su odlučile i 1. marta prekinule tranzit robe koja je pod antiruskim sankcije preko teritorije zemlje. U martu je Turska nastavila tranzit u Rusiju robe koja je pod sankcijama osim proizvoda iz SAD i Kanade.

(sputnjik)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:56