/ - SHUTTERSTOCK
19/11/2023 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Peskov: Rusija izbjegla ekonomski kolaps zbog sankcija, čak bilježi rast

On je istakao da se „nijedna zemlja na svijetu ne može da izdrži takav udarac“ i dodao da Rusija ne samo da je stabilizovala situaciju, već je krenula „putanjom rasta“

Ruske vlasti uspjele su da spriječe ekonomski kolaps koji je prijetio zemlji nakon uvođenja sankcija 2022. godine, pa čak i da pređe na rast, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

„Postojala je prijetnja kolapsom, zaista smo morali da mobilišemo sve resurse i unutrašnje snage kako bismo taj kolaps spriječili“, rekao je portparol, napominjući da se na rusku ekonomiju tada obrušio teret neviđenih sankcija.

On je istakao da se „nijedna zemlja na svijetu ne može da izdrži takav udarac“ i dodao da Rusija ne samo da je stabilizovala situaciju, već je krenula „putanjom rasta“.

Prema njegovim riječima, „zahvaljujući prilično dalekovidim i mudrim odlukama rukovodstva zemlje“ uspio je da se dostigne plato, situacija stabilizuje i potom krene uzlaznom putanjom.

Peskov je dodao da je malo vjerovatno da je neko mogao da zamisli da rast ruske ekonomije sada neće biti 2 odsto, kako prognozira Evropska komisija, već skoro 3 odsto.

„To govori o tome da još uvijek imamo veoma veliki potencijal koji nam u periodu maksimalne mobilizacije i unutrašnje smirenosti omogućava da izdržimo svaki udar. Sada je, naravno, zadatak da zadržimo ove stope rasta“, zaključio je Peskov.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:26