Ilustracija / SHUTTERSTOCK
02/05/2024 u 07:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusi većinu teritorije osvojili za skoro dvije godine

Petomjesečno čekanje da američki Kongres odobri vojnu pomoć Ukrajini od 61 milijarde dolara vjerovatno je izazvalo trajnu štetu koja će se osjećati na linijama fronta u narednim mjesecima.

Ruske snage su iskoristile „artiljerijsku sušu“ koja je od decembra drastično smanjila odbrambene sposobnosti Ukrajine da napreduju na istočnom frontu kod Avdijevke, čineći svoj najveći napredak od prvih mjeseci rata. Napredovanje ruskih snaga izazvalo je upozorenja visokih ukrajinskih vojnih zvaničnika o mogućoj prijetnji linijama snabdijevanja i logističkim čvorištima na istoku, koji su sada opasno blizu dometa ogromne ruske vatrene moći.

Sumorne vijesti o napretku dolaze uoči očekivane ruske ofanzive krajem maja, koja bi mogla da ugrozi ukrajinske snage u istočnom regionu Donjecka i teško izvojevane, iako skromne, pobjede ka okupiranom lučkom gradu Mariupolju.

Rusija je bacila ogromne resurse na slabu ukrajinsku odbranu preko istočnih linija fronta, gurajući se ka tri ključne tačke: vitalnom vojnom centru Pokrovsk zapadno od Avdijevke i strateškim visokim lokacijama kao što su Časiv Jar kod Bahmuta i Kurakov na jugoistoku.

Rusi se nisu zaustavili na Avdijevki, odmah krenuli dalje

Ukrajina je 17. februara saopštila da se povukla iz Avdijevke, istočnog grada za koji se bore već deceniju. Prema dostupnim informacijama, Rusija je žrtvovala hiljade vojnika da bi je okupirala. Međutim, napredovanje ruskih snaga nije stalo kod Avdijevke.

Tokom narednih 10 nedjelja, kako pokazuje analiza ukrajinske grupe za nadgledanje DeepStateMap, ruske snage su polako zauzimale selo za selom zapadno od grada, koristeći prednost neuspjeha Kijeva da izgradi utvrđenja i nespremnosti da javno saopšti razmjere svojih teritorijalnih gubitaka u toj oblasti.

Najveći ruski napredak od proboja kod Severodonjecka prije skoro dvije godine

Tek u nedjelju je ukrajinski vrhovni vojni komandant Oleksandr Sirski priznao da se pad niza sela za koje su njegovi potčinjeni danima insistirali još vodi borba. Time je potvrđeno da su za nešto više od dva mjeseca ruske snage ostvarile najveći i najbrži napredak od proboja kod Severodonjecka u julu 2022. godine.

Nespremnost Ukrajine da prizna ove gubitke dovela je do javnih kritika nekih proukrajinskih vojnih blogera i analitičara. DeepStateMap, koji svakodnevno ažurira situaciju na liniji fronta, pokazao je značajne gubitke kod Avdikivke. Jedan od osnivača grupe Ruslan Mikula rekao je za Si-En-En da su se oglasili jer su smatrali da vojni portparol ima priliku da provjeri pravu situaciju, ali on nastavlja da daje lažne informacije i to podriva naš kredibilitet.

Ukrajinci sada posebno ugroženi

Mikula je rekao da je rusko napredovanje kod Ocheretine, sela koje je Rusija zauzela posljednjih nedjelja zapadno od Avdijevke, bilo „do sada taktički uspjeh“, ali bi „moglo da postane strateški“.

- U trenutnoj situaciji biće veoma teško zaustaviti neprijatelja jer se probija tamo gdje odbrana nije posvetila dovoljno pažnje - rekao je on.

Mikula je rekao da je nedostajalo odbrambenih utvrđenja duž Avdijevke na „cijelom lijevom krilu“ – što bi efektivno značilo da su otvorene ravnice sada ranjive skoro na ključni autoput koji vodi do ukrajinskog strateškog centra Pokrovsk.

U najnovijem saopštenju ukrajinskog Generalštaba navodi se da njihove snage brane brojna sela koja su mnogo bliža Pokrovsku nego što su ranije priznali.

Zelenski zahtijeva hitnu isporuku zapadne pomoći

Prekjuče je predsjednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju zahtijevao „značajno ubrzanje zapadnih snabdijevanja kako bi se značajno ojačale sposobnosti naših vojnika“. On je rekao da je odbrani Kijeva potrebna „snaga koja mora da se dokaže u pravcu Pokrovskog”, zajedno sa drugim opasnim linijama fronta na jugu kod Kurakova, ali i na sjeveroistoku kod Kupjanska.

Dalje rusko napredovanje ka Kurakovu na jugoistočnom dijelu te linije fronta moglo bi da ugrozi uspjehe koje je Ukrajina postigla tokom ljetnje kontraofanzive. Na sjeveru, Rusija redovno bombarduje drugi po veličini ukrajinski grad, Harkov, ali takođe snažno gura duž fronta u blizini Kupjanska da povrati teritoriju koju je Ukrajina oslobodila u munjevitoj kontraofanzivi krajem ljeta 2022.

Pad Časiv Jara stvorio bi veliki problem

Ukrajinski zvaničnici su takođe javno upozorili na mogućnost pada Časiv Jara, malog grada u blizini grada Bakmuta, koji su Rusi prvo brutalno uništili, a zatim zauzeli prošlog maja.

Časiv Jar je na visokom terenu, a potpukovnik Nazar Vološin, portparol lokalne ukrajinske komande, prekjuče je na ukrajinskoj televiziji rekao da ruske snage namjeravaju da se probiju duž kanala u njegovoj blizini i zauzmu ga kako bi stekli stratešku prednost u odnosu na vojno važne obližnje ukrajinske gradove.

- Veoma im je važno da zauzmu Časiv Jar prije nego što dobijemo stranu pomoć, odnosno prije nego što se okonča trenutni nedostatak municije - rekao je Vološinca ukrajinskoj televiziji. - Ako neprijatelj zauzme dominantne visove i okupatori se tamo ojačaju, to će biti veliki problem za nas, jer će Kostjantinovka, Kramatorsk, Slovjansk i Družkivka odmah biti na udaru - zaključio je on.

Ruski cilj osvajanja Donjecka sve bliži realizaciji

Ako bi se ta četiri grada, koja se nalaze duž istog autoputa, našla pod ozbiljnom prijetnjom, cilj Rusije da kontroliše cio region Donjecka bio bi mnogo bliži ostvarenju.

Jurij Fedorenko, komandant čete dronova Ahil 92, odvojene jurišne brigade u toj oblasti, rekao je da su naredna dva mjeseca označila „prozor mogućnosti“ za ruske snage. On je rekao da su ruske snage shvatile da će Ukrajina uskoro „imati neophodna sredstva protivvazdušne odbrane i neophodnu paletu municije koncentrisane na liniji fronta, što će onemogućiti neprijatelju da izvršava svoje zadatke sa intenzitetom koji sada ima“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 07:53