Duma / - FOTO: EPA
14/03/2024 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija poziva svijet da osudi NATO agresiju na Jugoslaviju

Nacrt žalbe Ujedinjenim nacijama u vezi sa 25. godišnjicom početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije dostavljen je Državnoj dumi na razmatranje, izjavio je predsjedavajući odbora Dume za međunarodne poslove Leonid Slucki.

- Odbor za međunarodne poslove podnio je nacrt žalbe Vijeća Savezne skupštine u vezi sa 25. godišnjicom početka bombardovanja teritorije suverene Jugoslavije koje je izvršila NATO koalicija. Predlažemo da ga podnesemo na razmatranje Državnoj dumi 20. marta - rekao je Slucki.
On je istakao da se u apelu pozivaju parlamentarci da osude vojnu operaciju i preduzmu mjere za pozivanje članica Alijanse na međunarodnu odgovornost.

- U tekstu nacrta apela, ruski parlament poziva UN i skupštine svih zemalja da konačno osude vojnu operaciju Sjevernoatlantskog saveza protiv Jugoslavije i preduzmu mjere za privođenje članica Alijanse međunarodnoj odgovornosti za direktnu agresiju na Jugoslaviju - precizirao je Slucki.

Kako se navodi u dokumentu, parlamentarci smatraju da je neophodno, uoči godišnjice agresije NATO-a na Jugoslaviju, dati pravednu ocjenu "tog grubog kršenja međunarodnog prava, koje je dovelo do destabilizacije rada Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/".

Osim toga, parlamentarci "izražavaju duboku zabrinutost zbog tekućih pokušaja kolektivnog Zapada da čin agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju predstavi međunarodnoj zajednici kao mirovnu operaciju, da žrtve NATO bombardovanja preda zaboravu i okrivi Srbe za izbijanje ratova na Balkanu".

U dokumentu se podsjeća da je od marta do juna 1999. godine "na malu suverenu državu u centru Evrope bačeno 2.300 krstarećih projektila i 14.000 bombi", što je rezultiralo smrću više od 2.000 civila u Jugoslaviji, uključujući djecu.

Poslanici ističu da je nekažnjivost NATO udara na Jugoslaviju "stvorila osnovu za nove vojne akcije širom svijeta pod maskom izjava o borbi `za vrijednosti slobode i demokratije`", prenio je "Sputnjik".

- Uvjerenje kolektivnog Zapada u sopstvenu nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do uzleta neonacističkog režima u Ukrajini, koji je nakon državnog udara 2014. godine sprovodio politiku genocida nad ruskim stanovništvom, što je dalje dovelo do oružanog sukoba na teritoriji te zemlje - dodaje se u dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:47