Olaf Šolc / - EPA-EFE
13/04/2024 u 15:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: Nema smisla razgovarati sa Putinom

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će ponovo razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tek kad Putin ‘‘shvati‘‘ da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe.

Šolc je u intervjuu za ‘‘Tagescajtung‘‘ rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ističući da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku, prenosi Blic.rs.

Istakao je da je poslednji put sa Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022. godine.

Na konstataciju novinara da je Ukrajina u defanzivi i da je ruska ratna eknomija stabilna, kao i da bi Zapad trebalo snažnije da se zalaže za pregovore i kompromis, Šolc je rekao da se nikako ne smije dozvoliti da Rusija pobjedi u ratu.

Šolc: Dijalog sa Putinom potreban i ja sam spreman da ga nastavim

- Brzo smo shvatili da rat neće kratko trajati. Moraćemo još dugo da snabdijevamo Ukrajinu oružjem i municijom - rekao je Šolc.

Naveo je da je Savezna Republika Njemačka tokom 1970-ih godina izdvajala tri do četiri odsto budžeta za odbranu, a da današnja Njemačka izdvaja svega dva odsto, dodajući da je zemlji potrebno da ima snažnu vojsku.

- Njemačka je zemlja u miru. Ali, moramo biti u stanju da odbranimo svoju zemlju i, zajedno sa našim saveznicima, područje NATO saveza. Imamo odgovornost da zaštitimo Litvaniju, Estoniju i Letoniju od Rusije, to proizilazi iz naše istorije - rekao je on.

Istakao je da će tokom predstojeće posjete Kini razgovarati sa predsjednikom Si Đinpingom o tome kako Kina može da utiče na završetak rata u Ukrajini.

Na pitanje da prokomentariše to što je u Pojasu Gaze ubijeno više od 30.000 ljudi, mahom žena i djece, i što je Njemačka drugi najvažniji dobavljač oružja za izraelsku vojsku, on je rekao da je Njemačka jasno na stani Izraela, ali i da ‘‘oplakuje sve civilne žrtve‘‘ i da je u stalnom razgovoru sa Izraelom.

- Upozorio sam na kopnenu ofanzivu na Rafu i jasno stavio do znanja da treba da nastavimo da se fokusiramo na rešenje dvije države, jer je i palestinskom stanovništvu potrebna perspektiva - rekao je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:58