Marija Zaharova / - EPA
26/01/2024 u 23:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: NATO vježba povećava rizik od vojnih incidenata, moguće tragične posledice

Prema njenim riječima, NATO ne krije da će se tokom najvećih manevara od Hladnog rata uvežbavati „zadaci za odbijanje ruske prijetnje”

Planovi Sjevernoatlantske alijanse da održi veliku vojnu vježbu u blizini ruskih granica su provokativni, povećavaju rizik od vojnih incidenata i mogu dovesti do tragičnih posledica po Evropu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi N1.rs.

- Te vježbe su otvoreno provokativnog karaktera. Nekoliko mjeseci, grupa od 90.000 vojnika iz 31 članice NATO i Švedske aktivno će djelovati u blizini ruskih granica. Taj korak ima za cilj eskalaciju situacije, povećava rizik od vojnih incidenata i može na kraju dovesti do tragičnih posledica po Evropu - rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, NATO ne krije da će se tokom najvećih manevara od Hladnog rata uvežbavati „zadaci za odbijanje ruske prijetnje”.

- Predsedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer rekao je da se alijansa sprema za sukob sa Rusijom, a slični komentari su se više puta čuli i od rukovodstava članica NATO - kazala je Zaharova.

Ona je istakla da na taj način NATO pokušava da opravda svoje postojanje u očima miliona Evropljana i Amerikanaca i da pod izgovorom da mora da obuzda Rusiju opravda veliko povećanje vojnih izdataka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:12