SKY aplikacija / - SHUTTERSTOCK
15/07/2024 u 17:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Advoakti došli do zvaničnog izvještaja: Kako su Holanđani zaplijenili Sky servere u "francuskoj" istrazi

Tim holandskih stručnjaka bio je prisutan kada su tri Sky ECC servera zaplijenjena u Francuskoj 9. marta 2021. u serverskom parku hosting provajdera OVH u Roubaixu.

Igrom slučaja, holandski advokati su dobili francuski zvanični izvještaj o ovom pitanju, piše poznati holandski portal Crimesite.

Zanimljivo je da Državno tužilaštvo nikada nije poslalo ovaj izvještaj samim sudovima.

To takođe nije bio dio opsežnog paketa informacija koje je nacionalno javno tužilaštvo sačinilo u junu 2022. za sve krivične slučajeve u kojima imaju ulogu Sky ECC čaatovi koje je hakovala policija, piše portal Crimesite.

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

"Jedan francuski policajac":

Zajednički policijski tim (JIT) iz Holandije, Francuske i Belgije radio je zajedno u operaciji Sky.

Državno tužilaštvo takođe kategorički navodi da je akcija protiv Sky ECC-a u Roubaix-u bila francuska operacija u francuskoj istrazi (nad kojom je nadgledao francuski istražni sudija).

Holandija je imala samo pomoćnu ulogu, tvrdi Državno tužilaštvo. To znači da holandske sudije (zbog evropskog principa povjerenja) ne moraju da istražuju da li je hakovanje bilo zakonito.

U tom svjetlu, iznenađujuće je da se (tek sada) čini da je upravo jedan francuski policajac došao da zaplijeni tri servera Sky ECC-a, zajedno sa cijelim timom Holanđana.

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Server room:

Hakovanje Sky ECC-a odvijalo se od 2019. do 2021. godine i zaključeno je 9. marta 2021. nakon što su istražitelji nekoliko mjeseci snimali i učinili čitljivim sve poruke svih korisnika Sky-a u svijetu.

Dana 9. marta 2021., francuski policajac u pratnji tima sa nepoznatim brojem holandskih stručnjaka ulazi u OVH server sobu u Roubaixu.

Francuski policajac piše: "...da holandski tehničari isključe jedan od izvora napajanja i umjesto toga spoje prijenosni izvor napajanja".

Zvaničnici paze da osiguraju da tri servera ostanu uključena.

Prenošenje servera:

Serveri se prebacuju  ‘u kombi holandskog tima koji je opremljen za ovu svrhu.‘ Holanđani zatim prenose servere u Driebergen.

Holandski službeni izvještaj o ovoj zapljeni od 9. marta samo navodi da su Francuzi prethodno ‘usmeno‘ tražili od Holanđana da pruže ‘tehničku pomoć‘.

Taj izvještaj je vrlo kratak i nije sastavljen ubrzo nakon racije,  tek u novembru 2022. To je više od godinu dana nakon racije.

Sastavljen je tek nakon što je  advokat Yehudi Moszkowicz postavio pitanja u sudskom sporu u avgustu 2022.  o francuskom zvaničnom izvještaju koji pokazuje da su Holanđani odnijeli Sky servere u Driebergen.

Nema zvaničnog izvještaja o prebacivanju servera: 

Od 2022. godine poznato je da su tri Sky servera završila u laboratoriji tima za visokotehnološki kriminal nacionalne policijske jedinice u Dribergenu. Ali kako se to tačno dogodilo, nije bilo jasno.

Štaviše, u sudskim spisima sa Sky slučajevima nema zvaničnog izvještaja o tome kako i kada su serveri stigli u Driebergen i šta se tamo dogodilo.

Državno tužilaštvo se do sada pretvaralo da su serveri u francuskoj istrazi oduzeti, nakon čega su francuske vlasti nekoliko dana kasnije (12. marta) uputile ‘zahtjev za tehničku pomoć‘ Holandiji kako bi ‘nastavili dalje‘ sa analizom u cilju pravljenja kopija tvrdih diskova i RAM memorija (...) zapečaćenih servera.‘

Ali ti serveri su već bili visoki i suvi u Driebergenu prije ovog francuskog zahtjeva za pomoć.

Zvanični izvještaji koji su se sada pojavili podržavaju još jednu ideju: naime, da Sky istraga nije bila u potpunosti francuska, već barem i holandska, te da je Holandija došla da prikupi servere u Francuskoj dijelom u okviru holandske istrage.

Nema izvještaja šta je tačno pronađeno na serverima: 

Advokat Justus Reisinger dobio je francuski zvanični izvještaj iz Italije.

Reisinger: "Po mom mišljenju, ova informacija još jednom pokazuje da smo se i ranije morali zadovoljiti netačnim ili barem nepotpunim informacijama. Sada smo samo zahvaljujući međunarodnoj saradnji advokata, u ovom slučaju sa italijanskim advokatima, saznali nešto novo o većoj ulozi Holandije i nepotpunosti dosadašnjih informacija. Ovo pokazuje koliko je potrebno da advokati u Holandiji mogu da istražuju ulogu Holandije u ovoj cjelini".

Reisinger također smatra čudnim što nije napravljen izvještaj o tome šta je tačno pronađeno na tim serverima u Driebergenu. Na serverima se pohranjuju takozvani podaci portala. To uključuje podatke o pretplatama i korištenju određenih Sky ID-ova, ali vjerovatno i mnogo više, na primjer o lokacijama telefona. Takve informacije mogu biti oslobađajuće za osumnjičene, jer ih sud može koristiti za procjenu lokacije telefona, ali se to uskraćuje od suda i osumnjičenih.

Advokat Yehudi Moszkowicz, koji je postavljao pitanja o istrazi u Driebergenu 2022. godine, rekao je na pitanje da je nedavno dobio i francuski zvanični izvještaj iz Francuske.

Moszkowicz: "Moja reakcija sada je ista kao 2022.: šta je Francuska zapravo uradila u vezi s hakom na Sky, osim što je bila maska?"

(Izvor: Crimesite.nl)

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. avgust 2024 00:15