Ilustracija
30/09/2022 u 13:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Albanija će sa dva satelita nadzirati teritoriju

Zvaničnici su rekli kako će snimci omogućiti Albaniji da rješava pitanja oko poljoprivrednog upravljanja, nadzora životne okoline te da sprovodi policijske aktivnosti kao što su nadzor uzgoja ilegalnih biljaka, ilegalne izgradnje, saobraćaja, granične sigurnosti i požara

Albanija je postigla trogodišnji sporazum s američkom kompanijom o upotrebi satelita kojim će ova balkanska države moći snimati svoju teritoriju, prenosi Al-jazeera.

Vlada Albanije potpisala je sporazum vrijedan 6,2 miliona eura s kompanijom Satellogic USA Inc. iz američke države Sjeverna Karolina, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Edija Rame, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Prema sporazumu, Albanija će imati prioritetni pristup prema dva satelita, koji će biti nazvani “Albanija 1” i “Albanija 2”, a treba da budu lansirani zajedno s drugim satelitima kompanije preko SpaceX-a.

Kompanija Satellogic obučiće stručnjake u albanskoj Vladi koji će analizirati i širiti raznim ministarstvima proizvode dobijene satelitskim snimanjem.

Zvaničnici su rekli kako će snimci omogućiti Albaniji da rješava pitanja oko poljoprivrednog upravljanja, nadzora životne okoline te da sprovodi policijske aktivnosti kao što su nadzor uzgoja ilegalnih biljaka, ilegalne izgradnje, saobraćaja, granične sigurnosti i požara.

Albanski premijer rekao je kako će sateliti dovesti do novog nivoa policijskog rada u borbi protiv korupcije i jačanja vladavine prava. Vlada takođe planira da uskoro kupi naoružane dronove za borbu protiv terorizma ili potencijalnog neprijatelja, rekao je Rama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:11