/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
09/09/2024 u 14:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ambasada Palestine: Izraelska vojska usmrtila više od 17,000 djece, uključujući 10 hiljada školaraca

Iz Ambasade Palestine saopštili su da je izraelska okupatorska vojska usmrtila je više od 17,000 djece, uključujući deset hiljada školaraca.

- Nova školska godina u Palestini trebalo je da počne već danas, međutim kako je u toku izraelski genocidni rat nad Palestincima, fakulteti i škole na području Gaze spriječini su da započnu obrazovni proces za ovu godinu. Od 7. oktobra 2023. godine izraelska okupatorska agresija onemogućila je pravo na obrazovanje za više od 6430, 000 palestinskih studenata. Izraelska okupatorska vojska usmrtila je više od 17,000 djece, uključujući deset hiljada školaraca, bombardovala i uništila devedeset odsto obrazovnih ustanova među kojima i škole pod zaštitom Agencije ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice  čija se nastava održavala u šatorima za prinudno raseljene - dodaju u saopštenju.

Ističu da na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim, više od 806, 360 školaraca upisano je u 2,459 škola, u kojima radi oko 51, 447 učitelja.

- Početak školske godine započet je s izazovima na koje svakodnevno nailaze Palestinci na Zapadnopj obali, kao žrtve kontinuiranih napada izraelske okupacione vojske i bandi kolonizatorskih setlera. Pravo na obrazovanje prepoznato je kao fundamentalno pravo u mnogim zakonima legalnih institucija, uključujući Univerzalnu deklaraciju ljudskih prava, Međunarodni ugovor o ekonomiji, Socijalnim i kulturnim pravima kao i Konvencijom o zaštiti prava djece. Pod interncionalnim humanitarnim pravom obrazovne ustanove kao što su škole i univerziteti smatraju se civilnim objektima zaštićenim od direktnih napada - navode u saopštenju.

(UŽIVO) UN: Države da reaguju zbog izraelskog nepoštovanja međunarodnog prava

Dodaju da namjerno i široko rasprostranjeno ciljanje na obrazovne i kulturne institucije od strane Izraela u pojasu Gaze, kao i korištenje okupatorske moći, manifestacija je genocida koji traje već jedanaest mjeseci.

- Konkretna akcija koja bi poboljšala i zaštitila prava palestinske djece, osigurala bezbjednost u školama i kontinuirano obrazovanje kao i bolju budućnost, hitno je potrebna. Internacionalna zajednica mora požuriti u pravljenju efektivnih koraka radi ispunjenja legalnih, političkih, humanitarnih i moralnih obaveza da zaustave neprekidnu izraelsku agresiju i kršenje ljudskih prava - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:57