ILUSTRACIJA / - FOTO: UNSPLASH- EHIMETALOR AKHERE UNUABONA
03/09/2024 u 15:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ambasada Palestine: Netanjahuova mapa otkriva pravu agendu rasističke, kolonijalne krajnje desničarske izraelske vlade

Iz ambasade Palestine u Podgorici saopštili su da ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika osuđuje ponovljeno korištenje mape od strane izraelskog premijera, koja uključuje okupiranu Zapadnu obalu kao dio Izraela, kao očito priznanje izraelske kolonijalne i rasističke agende.

- Ovaj rasistički stav pokazuje nepoštivanje međunarodnog prava, mirovnih sporazuma i globalnih napora da se oživi rješenje o dvije države i zaustavi tekući genocid nad palestinskim narodom. Ministarstvo ovo smatra ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava, posebno jer Izrael nastavlja sa svojim ratnim zločinima protiv Palestinaca s ciljem da negira njihovo postojanje i njihova legitimna nacionalna prava- navode saopštenjem.

(UŽIVO) IDF: Uništili smo kilometarski tunel Hamasa u sjevernoj Gazi

Kako ističu, Netanjahuova ekspanzionistička politika, otvoreno prikazana svijetu, dio je pokušaja da se Palestinci nasilno protjeraju iz njihove domovine.

- Ministarstvo poziva međunarodnu zajednicu da ispuni svoje obaveze i odmah provede savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde prije nego što bude prekasno- istakli su iz ambasade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 23:00